Pie robežas dabas liegumā nozāģēto koku skandāls izrādās nepamatots

Jau pērnā gada nogalē Iekšējās drošības birojs bija spiests atzīt, ka pirms trim gadiem saceltais troksnis par patvaļīgu koku zāģēšanu Austrumu robežbūves darbu izpildes laikā dabas liegumā izrādās pilnīgi nepamatots.

Sākotnēji aplēstā 3 300 000 EUR apmēra kaitējuma Latvijas dabai tā arī nav bijis. Un arī nekāda liela apmēra noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācija nav notikusi. Ar skaļiem sižetiem televīzijās un skarbiem virsrakstiem ziņu portālos izziņotā patvaļīgā koku zāģēšana dabas liegumā pie Austrumu robežas, par ko aizdomās tika turēts SIA “Avoti G” valdes loceklis Ivars Galiņš, no viņa puses izrādījusies normatīvajiem aktiem atbilstoša darbība. Dabas liegumā “Gulbju un Platpirovas purvs” koku zāģēšanas un meža apsaimniekošanas kārtību regulē nevis Meža likums, bet gan Latvijas Republikas robežas likums, kura normas I.Galiņš ar zāģēšanas darbiem netika pārkāpis.

To pēc trīs gadu izmeklēšanas atzinis arī IDB, kriminālprocesu izbeidzot. I.Galiņam inkriminētā noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācija lielos apmēros arī nav apstiprinājusies. Līdz ar to arī šajā daļā IDB ir bijis spiests atzīt, ka viss skandāls un smago noziegumu piesaukšana bijis vien nepamatotas aizdomas.

I.Galiņa advokāts Jānis Dambītis, paužot gandarījumu par IDB lēmumu, uzsvēra, ka praksē noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas lietas, kas ir cieši saistītas arī ar predikatīvo noziegumu izmeklēšanu, ir sarežģītas un apjomīgas, tāpēc izmeklēšana tajās noris gadiem, taču pienācīgi pamatota klienta aizstāvības pozīcija var novest pie objektīva rezultāta jau pirmstiesas kriminālprocesa laikā.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment