Piesargies – ērces vairāk piesaista cilvēki ar konkrētu asinsgrupu!

Jau jūtamas pavasara vēsmas, tas nozīmē, ka pamazām sāk mosties daba, dzīvnieki un kukaiņi. Ja siltajā laikā ir plānots doties uz kādu vietu, kur ir lielāks ērču daudzums un to aktivitāte, ir svarīgi atcerēties savu asinsgrupu. Cilvēkiem, kuriem ir A grupas asinsgrupa, būtu jābūt īpaši uzmanīgiem, lai maksimāli izvairītos no ērču piesūkšanās, kā rezultātā var iegūt Laima slimību.

Ērcēm lielākais mērķis ir cilvēki ar A grupas asinīm, taču tiem, kuriem ir B asinsgrupa, varētu teikt, ka ir izstrādājies tāds kā aizsargmehānisms, kas atvaira ērces.

Izplatītākās Laimas slimības pārnēsātājas Eiropā ir ganību jeb suņu ērces, kas tika izmantotas, lai laboratorijas apstākļos veiktu eksperimentus. Šos kukaiņus visvairāk uzrunāja A asinsgrupa, kurai ērces veltīja 36% laika, taču B asinsgrupas asinīm tās veltīja tikai 15% laika. Izmēģinājumos tika iekļautas visas asinsgrupas, un ērces uz divām minūtēm tika ievietotas tā sauktajā Petri traukā, ziņo portāls jauns.lv.

Zinātnieku atklājumos bija novērojams, ka ērces, kas tika savāktas piepilsētas rajonos Čehijā, no tām aptuveni 9% bija inficētas ar Borrelia baktērijām, kas var izraisīt Laimas slimību, savukārt Ziemeļamerikā 30% briežu ērču, kas arī izplata Laima slimību, bija inficētas endēmiskajos jeb noteiktos rajonos.

Ir svarīgi zināt, ka sākotnēji ērces kodums, kas inficējis cilvēku ar Laima slimību, novērojams koduma vietā kā apaļš plankums, kas atgādina buļļa aci. Parādās arī tipiskākās slimības pazīmes, kas ir drudzis, nogurums, vispārējs vājums un galvassāpes.

Portāls jauns.lv brīdina, ka ērču kodumi apdraud cilvēka dzīvību ne tikai ar Laima slimību, bet arī ērlihiozi, gripai līdzīgu stāvokli, Klinšaino kalnu plankumaino drudzi, kas, nesaņemot antibiotikas, var būt letāla slimība, un tularēmiju, kas var izraisīt drudzi un čūlas.

Avots: jauns.lv

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment