Pirmais sēklas dīgsts uz Mēness

Foto: CLEP

Ķīnas “Chang’ e-4” misijas laikā uz Mēness aizvestas sēklas, vēsta Ķīnas Nacionālā kosmosa pārvalde.

Tā iezīmē pirmo reizi, kad jebkura bioloģiskā viela ir izaugusi uz Mēness, un tiek uzskatīta par nozīmīgu soli ceļā uz ilgtermiņa kosmosa izpēti.

“Chang’ e 4” ir pirmā misija, lai piezemētos un izpētītu Mēness tālāko pusi, kas ir vērsta prom no Zemes.

Tas piezemējās 3. janvārī, nesot līdzi instrumentus, lai analizētu reģiona ģeoloģiju.

Augi ir audzēti Starptautiskajā kosmosa stacijā pirms tam, bet nekad uz Mēness.

Spēja audzēt augus uz Mēness būs neatņemama ilgtermiņa sastāvdaļa kosmosa misijām, piemēram, ceļojumam uz Marsu, kas ilgs apmēram divarpus gadus.

Tas nozīmētu, ka astronauti kosmosā varētu ievākt paši savu pārtiku, samazinot nepieciešamību atgriezties uz Zemes, lai atkal uzpildītu krājumus.

Foto: CLEP

Ķīnas Mēness kosmosa kuģa nolaišanās aparāts nesa līdzi starp kravu grunti, kurā bija kokvilna un kartupeļu sēklas, rauga un augļu mušas olas.

Augi atrodas aizzīmogotā konteinerā uz kosmosa kuģa nolaišanās aparāta klāja. Kultūraugi centīsies veidot mini biosfēru – mākslīgu, pašuzturošu vidi.

Otrdien Ķīnas mediji paziņoja, ka kokvilnas sēklām tagad izauguši pumpuri.

Freds Vatsons, Austrālijas Astronomijas observatorijas astronoms, paziņoja BBC, ka attīstība ir “laba ziņa”: “Tas liek domāt, ka astronautiem nākotnē, iespējams, nebūs nepārvaramu problēmu, mēģinot audzēt savu ražu uz Mēness kontrolētā vidē. Es domāju, ka noteikti ir liela interese izmantot Mēnesi kā pieturvietu, jo īpaši lidojumiem uz Marsu, jo tas atrodas relatīvi netālu no Zemes.”

Eksperimenta galvenais dizainers profesors Xie Gengxin tika citēts Dienvidķīnas medijos “Morning Post”: “Mēs esam ņēmuši vērā turpmāko izdzīvošanu kosmosā. Zināšana par šo augu augšanu zemas smaguma pakāpes vidē ļautu mums likt pamatus nākotnes kosmosa bāzes izveidei.”

Viņš teica, ka kokvilnu varētu izmantot apģērbam, kamēr kartupeļi varētu būt pārtikas avots astronautiem un rapsis eļļai.

Sēklas sāka augt tikai pēc tam, kad zemes kontroles centrs nosūtīja uz zondi komandu, lai sēklas tiktu aplaistītas.

Zonde līdz šim uzņēmusi aptuveni 170 attēlus, kas nosūtīti atpakaļ uz Zemi.

Piektdien Ķīnas “Lunar Exploration Program” (CLEP) izplatīja vairākus zondes uzņemtus attēlus, tostarp nosēšanās vietas panorāmas attēlus, kā arī uz transportlīdzekļu nolaišanās video.

Foto: CLEP

Avots: bbc.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment