Šķēlem, Šleseram un Lembergam piedēvētais laikraksts “Diena” stāsies tiesas priekšā

Foto: Picdeer

Ziņu medijiem stingri jāizvērtē ziņu patiesums, jo, izplatot nepārbaudītu informāciju un maldinot lasītājus, var nākties atbildēt tiesas priekšā. Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūra lēmusi uzsākt kriminālprocesu pret mediju Diena par iespējami apzinātu neslavas celšanu Rudolfam Meroni.

Lieta par ziņu mediju ierosināta neslavas celšanu gan avīzē Diena, gan sociālajos tīklos Facebook un Twitter.

Šajā kriminālprocesā noteikta kvalifikācija pēc Krimināllikuma 157.panta otrās daļas. Medijam Diena tas var beigties ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu par neslavas celšanu masu saziņas līdzeklī.

Diena žurnālists Guntars Gūte, nepārbaudot informāciju, izplatīja ziņas, piešķirot Šveices advokātam Rudolfam Meroni aizdomās turamā statusu kādā kriminālprocesā. Pus gadu pēc ziņu izplatīšanas, Diena oficiāli atsauca nepatiesās ziņas, taču ar to nepietiek, jo likumā Par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem 21.pantā noteikts, ka atvainošanos un atsaukumu nepieciešams izziņot 7 dienu laikā. Pēc pus gada ievietotais atsaukums esot bijis ievietots pavisam mazā izmērā, jo lapas stūrī tas esot aizņēmis vien lapas stūri, ko izmēra ziņā divas reizes pārsniedza Tirgus Dienas reklāma.

Portāls BNN.lv vairākkārt centās uzzināt Diena viedokli, taču pats nepatiesā raksta autors Guntars Gūte “ieteica” vērsties pie Diena galvenā redaktora Gata Madžiņa, kurš nesniedza atbildes.

Ievietotais atsaukums un tā ievietošanas termiņš nav ievērots, jo Preses likums paredz:

“Ja masu informācijas līdzeklim nav pierādījumu, ka publicētā (pārraidītā) informācija atbilst patiesībai, tam nekavējoties tā jāatsauc. Atsaukums vai atvainošanās jāpublicē tādā pašā šriftā, tajā pašā izdevuma nodaļā (raidījumā), kurā bija publicētas (pārraidītas) nepatiesās ziņas vai godu un cieņu aizskarošā informācija. Strīdus gadījumā ieinteresētā fiziskā vai juridiskā persona šo ziņu atsaukumu vai atvainošanos var pieprasīt tiesas ceļā”.

 

Aizvadītajā nedēļā raidījuma Nekā personīga žurnālisti izteica asu kritiku par laikraksta Diena “bēdīgi slaveno trio”. Viņuprāt, tieši šis trio ir tas, kas laikrakstā joprojām tur grožus savās rokās. Ilze Jaunalksne sacīja:

“Tobrīd Latvijas Televīzijas vadībā bija Edgars Kots, kurš nu vada Šķēles, Šlesera un Lemberga kontrolēto laikrakstu Diena”.

 

Avots: bnn.lv

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment