Transpersona seksuāli uzbruka divām ieslodzītajām pēc tam, kad vīrietis tika pārvests uz sieviešu cietumu

Foto: Ben Lack Photography Ltd

Apvienotās Karalistes cietumi varētu apturēt transpersonu ieslodzīšanu sieviešu cietumos.  Tieslietu ministrija (SM) paziņoja, ka plāno apsvērt pašreizējās politikas pārskatīšanu.

Šis pārskats ir saistīts ar augsta ranga lietu par Kārenu Vaitu, notiesātu seksa pārkāpēju, kuram vēl tiks veikta dzimuma maiņas operācija un kurš tika ievietots sieviešu cietumā HMP Jaunajā zālē pēc tam, kad viņš paziņoja iestādēm, ka ir identificēts kā sieviete.

Pēc tam viņš seksuāli uzbruka divām ieslodzītajām sievietēm.

52 gadus vecajam vīrietim, kurš 2001. gadā tika tiesāts par nepiedienīgu izrēķināšanos un rupju nepieklājību ar bērnu, pagājušā gada beigās tika piespriests mūža ieslodzījums par cietumnieku dzimumuzbrukumiem un diviem izvarošanas gadījumiem, kas tika veikti, kad viņš vēl bija vīrietis.

Uz jautājumu, kas šonedēļ tika uzdots par šo lietu parlamentā, tieslietu ministrs Eds Argars norādīja, ka jautājums tiek pārskatīts un drīzumā tiks izsludinātas “jaunas pamatnostādnes”.

Viņš sacīja: “Mēs ļoti nopietni uztveram Kārenas Vaitas lietu. Drīzumā tiks publicētas jaunas pamatnostādnes, lai nodrošinātu, ka politika turpina rast pareizo līdzsvaru starp to, ka visas ieslodzītās sievietes tiek turētas drošībā un ka tiek ievērotas arī transpersonu tiesības.”

Foto: Ben Lack Photography Ltd

Runājot ar “The Times”, Nikola Viljamsa no kampaņas grupas “Fair Play for Women” par šo jautājumu teica: “Tam ir nozīme ārpus cietumiem – tā ir brīva izvēle ļaut vīriešiem pašidentificēties kā sievietēm, taču ielaist viņas sieviešu telpā ir bīstami.”

Tieslietu ministrijas paziņojumā preses pārstāvis norādīja: “Ieslodzīto transpersonu pārvaldība, kuriem ir atšķirīgi apstākļi un kuri rada ļoti atšķirīgus riska līmeņus, ir ļoti jutīgs jautājums, kas rada unikālas un sarežģītas problēmas.

Mēs rūpīgi pārskatām mūsu politiku šajā jomā, lai tā panāktu pareizo līdzsvaru starp ieslodzīto transpersonu aizsardzību un viņu tiesībām, un visu pārējo ieslodzīto, tostarp dažu īpaši neaizsargāto sieviešu, drošību un labklājību.

Kārenas Vaitas lietā mēs redzējām nopietnās sekas, ko radīja šī līdzsvara trūkums, un šī gadījuma rezultātā mēs pieņēmām grūto lēmumu pārvietot nelielu skaitu transpersonu uz vīriešu cietumu, kur viņu radītais risks var tikt pārvaldīts drošāk.

Mūsu pārskatīšana turpinās, un galīgais lēmums nav pieņemts. Visu ieslodzīto drošība ir mūsu galvenā prioritāte, un mums ir skaidrs, ka visi likumpārkāpēji ir jāpārvalda iejūtīgi un saskaņā ar likumu.”

Saskaņā ar pašreizējo MoJ politiku ieslodzītajiem, kas nonākuši ieslodzījumā, vajadzētu “atrasties saskaņā ar viņu likumīgi atzīto dzimumu, ja vien nepastāv ārkārtēji apstākļi”.

Spied nākošo lappusi, lai uzzinātu par citiem šāda veida gadījumiem.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment