VIDEO: Nekad neliec vīnogas mikroviļņu krāsnī – uzzini, kas var notikt!

Foto: Science

Iespējams, jums nekad nav bijusi vēlēšanās iegrūst mikroviļņu krāsnī dažas vīnogas, lai redzētu, kas notiek.

Nu, ja tu to mēģināsi, tad redzēsi, kā mazais auglis pārsprāgst liesmās. Tagad daži zinātnieki skaidrojuši, kas tas ir, kas izraisa pirotehnisko ballīšu triku.

Veids, kā tas vienmēr tiek darīts (zinātniskiem nolūkiem vai YouTube skatiem), ir vīnogu griešana divās daļās un ievietošana mājas mikroviļņu krāsnī ar atlikušo mizas gabaliņu, kas savieno abas puses. Pēc tam ieslēdziet pilnu jaudu un izbaudiet skatu, kad no punkta, kur pieskaras abas vīnogu puses, izplūst balts, karsts ugunsgrēks.

Tagad zinātnieki ir uztvēruši to, kas ir diezgan tradicionāls triks, un iedziļinājušies, kā tas darbojas. Jaunais pētījums, ko veica Kanādas zinātnieku komanda, parādīja, kā fenomenu izraisīja uzlijušās nātrija un kālija molekulas.

Eksperimenti ar hidrogēla krellēm un datorsimulācijām atklāja, ka savienojošam miziņas gabalam nav liela nozīme, kā tika uzskatīts iepriekš. Patiesībā elektromagnētiskā rezonanse noveda pie koncentrētiem plankumiem, kur “jonizētās” molekulas radīja plazmu, superkarstu elektriski vadošu gāzi.

Foto: Science Magazine

Ūdens spēja absorbēt mikroviļņus veicināja karsto plankumu veidošanos. Plazma kļūst patstāvīga un atdalās no “dimēra” – identisku avota objektu pāra, šajā gadījumā divu vīnogu pusēm, sacīja zinātnieki.

Dr. Ārons Slepkovs, no Trent universitātes Ontārio, un viņa kolēģi kolēģi rakstīja Nacionālās Zinātņu akadēmijas žurnālā Proceedings: “Augļu liesma mikroviļņu krāsnī ir aizraujoša un neaizmirstama. Vīnogu plazmas emisijas spektrs liecina, ka kālijs un nātrijs, kas ir bagātīgs vīnogu mizā, ir jonizēts ar spēcīgu elektriskā lauka koncentrāciju kontaktpunkta tuvumā.

Joni paši ir rezonējoši ar mikroviļņu starojumu un spēj attīstīt gaisā jonizācijas kaskādi, veidojot mikroviļņu karsēto plazmu, kas aug un kļūst neatkarīga no dimēra.”

Foto: Science Magazine

Pētījuma daļā tika iekļautas mazas paipalu olas, kas arī uzrādīja karsto plankumu veidošanos mikroviļņu krāsnī. Iztukšotās olas nereaģēja tāpat, bet, kad olas bija piepildītas ar ūdeni, karstie plankumi atgriezās.

Lai gan šī ir nenoliedzami superīga zinātne, lūdzu, piesargieties, lai rezultātā jums nebūtu apsvilusi mikroviļņu krāsns.

Neliels skaidrojums:

Mikroviļņu krāsnī ir kaut kas tāds, ko sauc par magnetronu. Izklausās pēc Transformera, bet patiesībā tā ir kaste, kas atbrīvo elektronu no negatīvi uzlādēta stieņa, ko sauc par katodu, kambarī, kas pildīts ar magnētisko lauku.

Magnētiskais lauks novirza elektronus uz kūstošu apli, kas liek tiem atspiesties pret pozitīvi uzlādētajām kambara sienām. Tas liek kambara sienas iedobumiem rezonēt pareizajā frekvencē, lai radītu elektromagnētiskos viļņus (mikroviļņus), kas tiek izšauti krāsnī.

Lai gan jonizētā dzirkstele no vīnogām neuzspridzinās jūsu mikroviļņu krāsni, taču atkārtotie mēģinājumi var labi apsvilināt ierīces sānus. Tu esi brīdināts!

Avots: metro.co.uk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment