Zinātnes un Inovāciju centra būvniecībai Ventspilī tiks labiekārtota teritorija

Foto: ventspils.lv

Ventspils pilsēta turpina aktīvu darbu pie jaunbūvējamā Zinātnes un Inovāciju centra realizācijas. Projekta ideja paredz veidot Ventspilī jaunu, modernu Zinātnes un Inovāciju centru, kur būs pieejamas daudzas izzinošas aktivitātes.

Jau 2016. gadā, starptautiskā metu konkursā tika izvēlēts iecerētā daudzfunkcionālā zinātnes un inovāciju centra veidols, kur par uzvarētāju tika izvēlēts darbs ar devīzi “KĀPA2016” (arhitekts Audrius Ambrasas, UAB “Ambraso Architectu Biuras”, Lietuva). Ēkas vizuālais veidols ir iecerēts kā tēlniecisks apjoms, kas atgādina laivu, kas piestājusi Ventspils pilsētā, vietā kur sākas pilsētas centra zona un viena no galvenajām ielām – Lielais prospekts. Tādējādi, ēka ir veidota kā simbolisks apjoms, kas veidos pilsētas atpazīstamību. Ēkas apdare iecerēta spoguļstikla materiālā, kuru pārklāj vertikālas, ritmiski izkārtotas ribas vara tonī. Ēkā izvietosies gan ekspozīciju zāles, gan konferenču telpa, gan kafejnīca, vienu no ēkas augstākajām daļām atvēlot iznomāšanai paredzētām biroju telpām.

Zinātnes un inovāciju centra būves apjoms pēc pilsētbūvnieciskiem kompozīcijas principiem ir izvietots tā, lai ēkas centrs būtu asēts pret Ventas tiltu. Būve zemes gabala teritorijā ir izvietota brīvi, tā, lai izceltu tās telpiskās kvalitātes pret galvenajiem skatu punktiem. Ēkas lineārais apjoms zemes gabalu sadala divās zonās. Pret Ventas tiltu un Lielā prospekta un Rūpniecības ielu atvērtā zona tiks veidota kā ainaviska pastaigu vieta pa jaunizveidotā reljefa nogāzēm. Ārtelpa mijiedarbosies ar ēkas apjomu, un funkcionāli saplūdīs ar uz ēkas jumta izveidoto iedzīvotājiem un ēkas apmeklētājiem brīvi pieejamo plašo āra terasi ar skatu platformu. Savukārt, zona, kurā atradīsies galvenā ēkas piekļuve, ir iecerēta lineārā telpiskajā risinājumā. Ēkas galveno ieeju vizuāli uzsvērs apļa formas priekšlaukums, ar ap tā ārējo malu veidotu dekoratīvu stādījumu nogāzi. Gar teritorijas malām un auto stāvlaukuma zonā paredzēti jauni koku stādījumi, kas mīsies ar zemākiem krūmiem. Stādāmie augi ir izvēlēti tā, lai tie būtu piemēroti to augšanas apstākļiem, un būtu iederīgi vietas mērogā un tonālajā teritorijas labiekārtojuma risinājumā. Gar gājēju celiņiem paredzēti 47 Sarkano kļavu stādījumi, kuru zaļā lapotne rudeņos krāsosies koši sarkanā tonī, un sasauksies ar Apļa ielas stādījumiem. Ēkas galvenās ieejas kreisajā pusē, reljefa paaugstinājumu ieskāvumā paredzēti 10 dekoratīvo ābelīšu stādījumi, pavasaros priecējot ar ziediem, un rudenī ar dzeltenām lapām un augļiem. Jaunveidojamā auto stāvlaukumā ir paredzētas gan elektro auto uzlādes vietas, gan auto stāvvietas vecākiem ar mazuļiem, stāvvietas invalīdiem, un autobusu stāvvietu zona. Stāvlaukuma teritorijā paredzēts iestādīt 38 Māka ievas, zem tām veidojot košus krūmu un ziemciešu stādījumus.

Būvniecības ieceres risinājumu izstrādē ir piedalījies plašs speciālistu loks, sadarbojoties projektētājiem gan no Lietuvas, gan Latvijas (būvprojekta autors – Audrius Ambrasas, UAB “Ambraso Architectu Biuras”, būvprojekta vadītājs – Juris Poga SIA “Arhitekta J.Pogas birojs”, izstrādātāji būvprojekta daļām: ĢI daļai SIA “Devons”; AR, ĢP, TS, AR, IN daļai SIA “Arhitekta J.Pogas birojs”, TS-C daļai SIA“SBI-Ventspils”, TS-L daļai SIA “Ainavu projektēšanas darbnīca ALPS”, BK, DZK, MK daļai SIA “Būvinženieru konstruktoru birojs”, ELT, EST, ESS daļai SIA “Energoprojekts”, ŪKT, LKT daļām SIA “Inženiertehniskie projekti”, AVK daļām SIA “EIPB”, UAS daļai SIA “RelatedA”, SAT daļai SIA “Ventprojekts”, DOP daļai SIA “DOP birojs”, EPS daļai J.Bērziņš, AK daļai A.Zabrauskis, TH daļai SIA “InTehDizains”, T daļai SIA “Northproject” u.c.). Lai īstenotu iepriekš minēto būvniecības ieceri, tuvāko nedēļu laikā tiks izsludināts būvniecības iepirkums teritorijas Rūpniecības ielā 2, Ventspilī labiekārtošanai.

Sabiedrības iepazīstināšana ar projekta risinājumu ir norisinājusies sākot ar 2018. gada maiju, izvietojot informāciju gan teritorijā Rūpniecības ielā 2, gan regulāri publicējot informāciju vietējos laikrakstos un ventspils.lv portālā.

Turpinot darbus, lai sagatavotu un labiekārtotu būvlaukumu Zinātnes un Inovāciju centra būvniecībai, pilsētas koku vainagu kopšanas un koku zāģēšanas darbu ietvaros, drīzumā ir iecerēts veikt būvdarbu realizācijai traucējošo koku nozāģēšanu, kas galvenokārt ir mazvērtīgas papeles, blīgznas un kļavas, kuras ir ieaugušas teritorijas zemākajā reljefa vietā, esošā novadgrāvja malā.

Ēkas būvdarbus plānots uzsākt 2019. gada pirmajā pusē, bet Zinātnes un Inovāciju centra atklāšana šobrīd tiek plānota 2020./2021. gadā. Kopējās projekta izmaksas sastāda aptuveni 15 miljonus eiro, būvniecībai piesaistot Eiropas Savienības fondu finansējumu.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment