Apple akcijas samazinās, jo īsāks iPhone 16 piegādes laiks signalizē par zemu pieprasījumu

Apple akciju vērtība pirmdien samazinājās par gandrīz 3% pēc tam, kad daži analītiķi norādīja, ka jauno iPhone 16 Pro modeļu piegādes termiņi liecina par vājāku pieprasījumu, nekā gaidīts, iespējams, aizkavētas galveno mākslīgā intelekta funkciju ieviešanas dēļ.

Pagājušajā nedēļā Apple prezentēja ilgi gaidīto iPhone 16 sēriju, kas izstrādāta, izmantojot mākslīgā intelekta programmatūru Apple Intelligence.

Sākot no pirmdienas, trīs dienas pēc tam, kad Apple sāka pieņemt iepriekšējus pasūtījumus, BofA Global Research dati atklāja īsāku globālo piegādes laiku iPhone 16 Pro modeļiem, salīdzinot ar pagājušā gada 15 Pro modeļiem.

Dati liecina, ka iPhone 16 Pro vidējais nosūtīšanas laiks pašlaik ir 14 dienas, kas ir īsāks nekā pagājušā gada iPhone 15 Pro 24 dienas, savukārt iPhone 16 Pro Max nosūtīšanas laiks ir 19 dienas, salīdzinot ar 32 dienām pagājušajā gadā.

Analītiķi lēš, ka tas norāda uz vājāku pieprasījumu, nekā gaidīts.

“Galvenais faktors ir zemāks pieprasījums pēc iPhone 16 Pro sērijas, nekā gaidīts … galvenais pārdošanas punkts – Apple Intelligence – nav pieejams pārdošanas sākumā,” savā bloga ierakstā norādīja TF International Securities analītiķis Ming-Chi Kuo no Taivānas.

Apple Intelligence angļu valodas beta versijā tiks ieviests nākamajā mēnesī, bet citās versijās – tikai nākamajā gadā, tādējādi, iespējams, daži klienti joprojām ir neizlēmīgi attiecībā uz 16. sērijas jaunināšanu.

Pēc Kuo teiktā, iPhone 16 Pro un Pro Max modeļu iepriekšēju pasūtījumu pārdošanas apjomi pirmajā nedēļā samazinājās attiecīgi par 27 % un 16 %.

Analītiķi norāda, ka 16 Pro modeļu iepriekšēja pasūtījuma pārdošanas apjomi ir samazinājušies.

“ASV rādītāji būs daudz vājāki nekā pagājušajā gadā, ja vien Apple masveidā nepalielinās piegādes sadalījumu,” sacīja Jefferies analītiķi.

Tiesa, daži analītiķi arī norādīja, ka Pro modeļu piegādes uzlabošanās šoreiz varētu būt novedusi pie īsāka piegādes laika pēc tam, kad pagājušajā gadā iPhone 15 Pro Max piegādi ietekmēja piegādes problēmas ar kameras objektīvu.

“Mēs neesam nobažījušies, ja priekšpiegādes nerāda nozīmīgu pieaugumu,” sacīja D.A. Davidson analītiķis Gil Luria.

“(Mākslīgā intelekta) funkcijas tiks ieviestas pakāpeniski… kas nozīmē, ka jaunināšanas cikls, visticamāk, īstenosies nākamo 12-18 mēnešu laikā.”

Leave a Comment