Portugāles valdība cenšas ar nodokļu atvieglojumiem vilināt cilvēkus, kas jaunāki par 35 gadiem

Valsts centriski labējā valdība gatavojas samazināt nodokļus cilvēkiem vecumā līdz 35 gadiem, lai atturētu viņus no emigrācijas, kā arī mudinātu ārvalstniekus apmesties uz dzīvi Portugālē.

Lai mudinātu jaunos portugāļus nepamest valsti, centriski labējā valdība jaunajā 2025. gada budžetā, kas ceturtdien tika iesniegts parlamentā, ierosināja nodokļu atvieglojumus jauniešiem. Jaunā politika attiektos arī uz ārvalstniekiem, jo valdības mērķis ir piesaistīt jauniešus pārcelties uz Portugāli.

Saskaņā ar iniciatīvu tie, kas ir 35 gadus veci vai jaunāki, pirmajā gadā nemaksātu nodokļus par ienākumiem līdz 28 000 eiro.

Pēc tam nodokļu slogs pakāpeniski pieaugtu desmit gadu laikā. Turpmākajos gados viņi tiktu atbrīvoti no 75, tad no 50 un pēc tam no 25 % nodokļa, pakāpeniski samazinot nodokļu atvieglojumus nākamo 9 gadu laikā, tādējādi programma kopumā būtu desmit gadu ilga.

Finanšu ministrs Joakims Miranda Sarmento ceturtdien sacīja, ka nodokļu atvieglojumi ir būtisks instruments, lai noturētu jauniešus valstī, un aplēsa, ka no nodokļu atvieglojumiem varētu gūt labumu 350 000 līdz 400 000 jauniešu.

Portugālē ir viena no zemākajām vidējām algām Eiropā. Saskaņā ar valsts Emigrācijas novērošanas centra datiem 30 % jauniešu vecumā no 15 līdz 39 gadiem, proti, aptuveni 850 000, ir pametuši valsti. Paredzams, ka nodokļu atvieglojumi jauniešiem izmaksās aptuveni 650 miljonus eiro jeb gandrīz 0,2 % no IKP.

Valsts centriski labējā valdība jau ir devusi solījumus, lai noturētu jauniešus valstī. Jūnijā stājās spēkā atbrīvojums no nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) un zīmognodevas (IS) jauniešiem līdz 35 gadu vecumam, kas iegādājas primāro dzīvesvietu.

Budžeta nepieņemšana novestu pie premjerministra Luisa Montenegro valdības, kas tikai aprīlī nāca pie varas pēc trešajām ārkārtas vēlēšanām trīs gadu laikā, sabrukuma. Parlamenta balsojums par budžetu notiks 31. oktobrī.

Leave a Comment