Unilever pārdod Krievijas uzņēmumu, krietni pēc tam, kad to ir izdarījuši galvenie konkurenti

Unilever ir paziņojis, ka tas ir atsavinājis savu biznesu Krievijā, atstājot šo valsti vairāk nekā divarpus gadus pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā. Uzņēmums jau ir palicis Krievijā daudz ilgāk nekā vairāki tā līdzinieki.

Starptautiskais uzņēmums Unilever ir pārdevis savu meitasuzņēmumu Krievijā, kļūstot par jaunāko no virknes uzņēmumu, kas, Krievijas iebrukumam pārsniedzot divarpus gadu slieksni, ir nolēmuši atbrīvoties no savas darbības Krievijā.

Krievijas uzņēmumu iegādājās vietējais ražotājs Arnest Group, kas jau ir iegādājies vairākus citus Rietumu uzņēmumus, jo arvien vairāk uzņēmumu izvēlas pamest šo valsti.

Saskaņā ar Financial Times informāciju pārdošanā līdz ar Krievijas uzņēmumu ietilpst arī Unilever darbība Baltkrievijā, un darījuma vērtība ir aptuveni 600 miljoni eiro.

Pašlaik Unilever ražo dažādas preces, tostarp Axe, Horlicks, Ben & Jerry’s, Lipton, un tā zīmoli ir pārstāvēti vairāk nekā 190 valstīs. Uzņēmums ir sadalīts piecās nozarēs: mājas kopšanas, skaistumkopšanas un labsajūtas, uztura, personīgās higiēnas un saldējuma. Uzņēmumam ir arī pētniecības un attīstības darbības Indijā, Pakistānā, Ķīnā, Apvienotajā Karalistē, Nīderlandē un ASV.

Unilever izpilddirektors Heins Šūmahers  paziņojumā norādīja: “Unilever šodien ir pabeidzis sava Krievijas meitasuzņēmuma pārdošanu Krievijas parfimērijas, kosmētikas un mājsaimniecības preču ražotājam Arnest Group. Pārdošanā ietilpst visa Unilever uzņēmējdarbība Krievijā un tās četras rūpnīcas šajā valstī. Pārdošanā ir iekļauts arī mūsu bizness Baltkrievijā.

Pēdējā gada laikā esam rūpīgi gatavojuši Unilever Krievijas uzņēmumu potenciālajai pārdošanai. Šis darbs bija ļoti sarežģīts, un tas ietvēra IT platformu un piegādes ķēžu nodalīšanu, kā arī zīmolu migrēšanu uz kirilicu. Ar pārdošanas pabeigšanu Unilever Krievija izbeidz savu klātbūtni šajā valstī.”

Rietumu uzņēmumi turpina pamest Krieviju

Kopš iebrukuma sākuma vairāki Rietumu uzņēmumi ir pametuši Krieviju, pārdodot vai slēdzot savu darbību valstī. To vidū ir HSBC, Volkswagen, Renault, Heineken, Danone un vairāki citi.

Unilever, kā arī citi giganti, piemēram, Nestlé, ir palikuši Krievijā daudz ilgāk nekā viņu kolēģi. Tas nav pārsteidzoši, ka ir izraisījis spēcīgu pretestību un kritiku pret šiem uzņēmumiem, nosodot tos par to, ka tie turpina piešķirt prioritāti pārdošanai Krievijā.

Tomēr dažiem uzņēmumiem ilgāka palikšana Krievijā ne vienmēr ir bijusi rūpīgi pārdomāta biznesa izvēle, jo valdība ir radījusi ievērojamus šķēršļus, lai neļautu tiem aizbraukt.

Tie ietvēra mēģinājumus pārņemt to Rietumu uzņēmumu aktīvus, kuri vēlējās doties prom, un apzinātu uzņēmumu vērtējuma samazināšanu. Šādi pasākumi noveda pie aizbraukšanas aizkavēšanās, kā arī dažādām tiesvedībām.

Leave a Comment