Grieķija sāk Nacionālās bankas akciju pārdošanu, kas ļautu iegūt 727 miljonus eiro

Grieķija gatavojas pārdot 10 % Grieķijas Nacionālās bankas akciju, tādējādi noslēdzot privatizācijas procesu pēc valsts glābšanas pasākumiem pirms vairāk nekā desmit gadiem.

Cena ir noteikta no 7,30 līdz 7,95 eiro, pirmdien paziņoja Grieķijas banku glābšanas fonds HFSF (Grieķijas Finanšu stabilitātes fonds).

Tādējādi Grieķija no pārdošanas varētu nopelnīt līdz pat 727,2 miljoniem eiro, un paredzams, ka tirgus tiks slēgts 2. oktobrī. Lai gan pārdošana iezīmē pārtraukumu valsts līdzekļu izņemšanā no aizdevējiem, valdība saglabās 8,4 % līdzdalību Grieķijas Nacionālajā bankā.

Tas notiek pēc daudzajiem aiziešanas gadījumiem no citām bankām pagājušajā gadā, kas simbolizē Grieķijas atveseļošanos pēc 2009. gada parādu krīzes. Valsts ir pilnībā izstājusies no Eurobank, Alpha Bank un Piraeus.

Šī gada sākumā ECB pirmo reizi kopš 2008. gada atļāva Grieķijas bankām izmaksāt akcionāriem gada dividendes. Saskaņā ar Eiropas Komisijas prognozēm Grieķijas ekonomikas izaugsme 2025. gadā sasniegs 2,3%, kas ir augstāks rādītājs nekā eiro zonas vidējais rādītājs.

2024.gadā tiek prognozēts, ka iekšzemes kopprodukts (IKP) turpinās augt, un bezdarba līmenis samazināsies. Šo izaugsmi lielā mērā veicina uzlabojumi valsts fiskālajā politikā, piesaistītās investīcijas, kā arī Eiropas Savienības un citu starptautisko institūciju sniegtais atbalsts.

Grieķija pēdējos gados ir veiksmīgi samazinājusi savu valsts parādu un uzlabojusi fiskālo disciplīnu. Starptautiskie aizdevumi un reformu ieviešana palīdzējuši stabilizēt valsts finanses. 2024. gadā Grieķijai ir stabilāka budžeta situācija, kas veicina investoru uzticību un tālāku ekonomikas stabilizāciju.

Grieķijas banku sektors ir pārvarējis smagās problēmas, kas sekoja krīzei, un 2024. gadā tiek gaidīta stabilāka banku darbība. Banku sektora restrukturizācija un sliktāko kredītu samazināšana ir palīdzējusi atjaunot kredītu izsniegšanu, kas ir būtiski svarīgi investīcijām un uzņēmējdarbības attīstībai.

Leave a Comment