Kariņš atklāj, ka nākošā gada valsts budžets būšot lielāks nekā jebkad

FOTO: LETA

LTV raidījumā “Rīta Panorāma” Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) atklāja, ka nākošajā gadā gaidāms lielākais valsts budžets nekā jebkad. Tā apmēri pārsniegšot desmit miljardus eiro.

Pēc viņa teiktā, uz ekonomikas izaugsmes rēķina 2020.gada budžeta “tīrais pieaugums” ir paredzēts vairāk nekā 500 miljoni eiro. “Ekonomika aug, tātad aktivitāte turpina augt un samaksātie nodokļi turpina augt, tātad budžets arī,” apgalvoja premjers.

Uz norādi, ka ekonomikas izaugsmes temps gan pēdējā laikā samazinās, valdības vadītājs atbildēja ar salīdzinājumu par lidmašīnas pacelšanos gaisā.

“Tas ir tāpat kā tad, kad ceļas gaisā lidmašīna – no sākuma ļoti strauji, tad kāpums ir lēzenāks, bet aizvien tas ir kāpums, un tātad mēs aizvien esam ekonomikas izaugsmes fāzē, kas ir ļoti pozitīvi, un mums tiešām nebūtu, par ko sūdzēties.”

 

Tomēr izaicinājums esot ministriju pārāk lielās vajadzības, kuras pārsniedzot budžeta iespējas, tāpēc arī nākamā gada budžets vienalga tikšot saplānots ar deficītu. Pēc viņa teiktā, samērojot visu valdības koalīcijas partiju leģitīmās intereses un vēlmes, 2020.gada budžets ar pārpalikumu nav iespējams. “Mums, politiķiem, piecām partijām, jāatrod vienošanās, kā taisnīgi pārdalīt gaidāmo [budžeta] pieaugumu.”

Vaicāts par konkrētām nodokļu izmaiņām nākamgad, Kariņš uzsvēra nepieciešamību atslogot zemāko algu saņēmējus, kas būtu viens no instrumentiem ēnu ekonomikas apkarošanai. Premjers uzsvēra, ka Latvijā zemāko algu saņēmējiem ir viens no lielākajiem nodokļu slogiem reģionā.

 

Nākošajā lappusē lasi, kāpēc būtu nepieciešams palielināt neapliekamo minimumu

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment