Pēdējos mēnešos Latvijas iedzīvotāji ir izrādījuši pastiprinātu interesi par krājobligāciju iegādi. Iespējams, tas ir saistīts ar pašreizējo ekonomisko situāciju un vēlmi ietaupīt nākotnei

Latvijas iedzīvotāju interese par krājobligāciju iegādi ir pieaugusi, un iedzīvotājiem piederošo krājobligāciju apjoms, salīdzinot ar pagājušo gadu, ir dubultojies. Šobrīd iedzīvotājiem piederošo krājobligāciju apjoms sasniedzis gandrīz desmit miljonus eiro. Kas ir izraisījis krājobligāciju pieaugumu, kas iet roku rokā ar pieprasījuma pieaugumu?

Palielinātais pieprasījums pēc krājobligācijām Latvijā šogad, salīdzinot ar pagājušo gadu, skaidrojams ar procentu likmju kāpumu. Valsts kases Finanšu departamenta direktore Jevgēnija Jalovecka atzīst, ka pieprasījums pēc krājobligācijām turpina augt: «Valsts piedāvā iegādāties obligācijas uz četriem dažādiem termiņiem – sešiem, divpadsmit mēnešiem, pieciem un desmit gadiem. Pašreizējā tirgus situācija sešu mēnešu krājobligācijām nosaka šādas procentu likmes: 2,35% gadā pēc dzēšanas termiņa beigām. Divpadsmit mēnešus jūs nopelnīsiet 2,85% procentus gadā. Piecus gadus jūs saņemsiet 4% procentus par savu ieguldījumu. Desmit gadus procenti pieauga par 4,3 gadā.

Iepriekšējos gados procentu likmes bija daudz zemākas nekā tagad, padarot tās par vēsturiski zemāko līmeni. Valsts kase emitēja vērtspapīrus ar ļoti zemu procentu likmi. Likmes kāpums sākās šogad ar pārmaiņām finanšu tirgos, kuras lielā mērā ietekmējuši pēdējo mēnešu monetārās politikas lēmumi, cenšoties cīnīties ar augsto inflāciju.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment