Pirms ASV vēlēšanām Bitcoin tuvojas trīs mēnešu maksimumam

Bitcoin cena kopš septembra ir piedzīvojusi ievērojamu kāpumu, ko veicināja centrālo banku mīkstinātā monetārā politika un tā sauktā “Trampa tirdzniecība” pirms ASV prezidenta vēlēšanām.

Pēdējās nedēļas laikā bitcoin cena pieauga par 9% un par 31% kopš septembra zemākā līmeņa, jo tirgi lika likmes uz iespējamo Trampa uzvaru ASV vēlēšanās 5. novembrī.

Pasaulē lielākais digitālais žetons pārsniedza 69 000 ASV dolāru, pirms pirmdien atkāpās līdz aptuveni 67 000 ASV dolāru, kas ir augstākais līmenis kopš 31. jūlija. Eiro izteiksmē Bitcoin pirmdien uz īsu brīdi pakāpās virs 64 000 eiro, bet otrdien plkst. 5.20 pēc Viduseiropas laika atkāpās līdz nedaudz virs 62 300 eiro.

Bitcoin cena šobrīd ir tikai par 8% zemāka par visu laiku augstāko līmeni 73 000 ASV dolāru (64 700 eiro), kas tika sasniegts martā, kad optimisms saistībā ar tūlītēja Bitcoin ETF apstiprināšanu un gaidāmo lielo Bitcoin pārdalīšanas notikumu aprīlī veicināja kāpumu. Centrālo banku īstenotās politikas atvieglošanas apstākļos Bitcoin strauji pieaug līdz viena mēneša maksimumam

Gaidāmās ASV vēlēšanas un centrālo banku mīkstinošā monetārā politika kopš septembra ir uzturējusi šo augšupvērsto impulsu. Tomēr, kamēr Tramps neizslēdza konkrētu Bitcoin atbalstošu politiku, drudzis varētu būt pārspīlēts.

Maikls Makartijs, tirgus stratēģis un moomoo Australia CCO, brīdina: “Lai gan Tramps šīs kampaņas laikā ir uzrunājis kriptogrāfijas brāļus, nav konkrētu politikas paziņojumu, kas attaisnotu neseno Trampa tirdzniecības ralliju ar bitkoiniem.

“Pēc tam, kad cena ir pakāpusies līdz 8 % no visu laiku augstākā līmeņa, ir iespējams, ka pirkšanas riski tagad ir lielāki par potenciālajiem ieguvumiem.”

Nesenais Bitcoin kursa kāpums lielā mērā tiek skaidrots ar tā saukto “Trampa tirdzniecību”, finanšu tirgus tendenci, kas atspoguļo scenāriju, kurā 5. novembrī ASV prezidenta vēlēšanās uzvar republikāņu kandidāts Donalds Tramps.

Bijušais ASV prezidents ir bijis sevišķi prokriptogrāfisks, konferencē Bitcoin 2024 solot padarīt ASV par “planētas kriptovalūtu galvaspilsētu” un pozicionēt Bitcoin kā globālu lielvaru.

Tramps arī solīja atlaist Vērtspapīru un biržu komisijas (SEC) priekšsēdētāju Gariju Gensleru, solot, ka atkārtotas ievēlēšanas gadījumā “iecels SEC priekšsēdētāju, kas veidos nākotni, nevis bloķēs nākotni”.

Saskaņā ar Bloomberg datiem sešu dienu laikā līdz 18. oktobrim ASV tagadnes bitcoin ETF neto pieplūdums bija gandrīz 2,4 miljardi ASV dolāru (59 miljardi eiro).

Bitcoin investori ir uzkrājuši ar Bitcoin saistītus aktīvus, spekulējot, ka ASV kriptovalūtu regulējums Trampa administrācijas laikā būs labvēlīgāks nekā Kamalas Harisas laikā.

Daži analītiķi prognozē, ka bitkoins varētu sasniegt 100 000 ASV dolāru (92 000 eiro), savukārt citi brīdina, ka Trampa tarifu politika varētu no jauna izraisīt inflācijas spiedienu, potenciāli ietekmējot kriptovalūtu tirgus.

 

Leave a Comment