Saeima galīgajā lasījumā lems par “Rail Baltica” likuma projektu

Saeima ceturtdien, 20.oktobrī, galīgajā lasījumā lems par “Rail Baltica” likuma projektu. Likums nepieciešams, lai varētu nodrošināt Eiropas standarta platuma ātrgaitas dzelzceļa infrastruktūras un ar tās būvniecību saistīto būvju izbūvi, tostarp novērst šķēršļus, kas ietekmē tās savlaicīgu pabeigšanu.

Galīgajā lasījumā plānots skatīt arī grozījumus Izglītības likumā, kas paredz uzdot Ministru kabinetam izstrādāt un iesniegt Saeimā attiecīgu likumprojektu saistībā ar vardarbības izskaušanu un nepieļaujamību izglītības iestādēs un iekļaujošas izglītības īstenošanu.

Deputāti galīgajā lasījumā skatīs arī likumprojektu, kas cita starpā paredz precizēt pašvaldības tiesības un pienākumus meliorācijas jomā, kā arī meliorācijas kadastrā iekļaujamo personu datu apjomu fizisko personu datu aizsardzības nodrošināšanai.

Tāpat galīgajā lasījumā rītdien plānots skatīt par steidzamiem atzītos grozījumus, kas paredz no līdzšinējiem 30 procentiem līdz 50 procentiem palielināt vecāku pabalstu tiem vecākiem, kuri ir nodarbināti un neatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā vai gūst ienākumus kā pašnodarbinātie.

Vēl galīgajā lasījumā paredzēts skatīt likuma grozījumus, kas noteic iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumu dalītā īpašuma izbeigšanas gadījumā un ienākumam, kas maksātnespējas procesa laikā gūts no kapitāla aktīva atsavināšanas. Deputāti galīgajā lasījumā skatīs arī likuma grozījumus par kārtību, kādā pašvaldību vēlēšanās piedalās personas, kas atrodas brīvības atņemšanas vietās.

Saeimā iesniegti arī jauni likumprojekti, un deputāti lems par to nodošanu izskatīšanai parlamenta komisijās, tostarp par likumprojektiem, kas paredz apstiprināt Latvijas, Lietuvas un Igaunijas valdību līgumus par solidaritātes pasākumiem gāzes piegādes drošības aizsardzībai.

Darba kārtībā ir arī lēmuma projekts par termiņa pagarināšanu Latvijas karavīru dalībai NATO misijā Irākā, kā arī Pašvaldību likums, ko saistībā ar iedzīvotāju padomju darbību pašvaldībā plānots caurlūkot otrreiz.

Aizsardzības komisija lūgusi no rītdienas darba kārtības izslēgt Valsts aizsardzības dienesta likuma projektu un ar to saistītos likumu grozījumus. Savukārt Sociālo un darba lietu komisija lūgusi darba kārtībā iekļaut Datu otrreizējās izmantošanas likuma projektu, lai sākotnēji veselības un sociālajā jomā varētu izveidot vienotu tiesisko ietvaru personas datu otrreizējai izmantošanai. Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija lūgusi Saeimu lemt par kolektīvā iesnieguma par vecāku pabalstu indeksēšanu turpmāko izvērtēšanu Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā.

Juridiskā komisija lūgusi rītdien konceptuāli lemt par Civillikuma grozījumiem, kas paredz dievturu garīdzniekiem noteikt tiesības laulāt ar juridisku spēku.

Sēdes darba kārtībā iekļauti 34 jautājumi. Savukārt pulksten 17.00 paredzēta amatpersonu atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment