Sanofi vienības piedāvājums: Privātā grupa paaugstina piedāvājumu, apņemoties saglabāt darba vietas Francijā

PAI Partners priekšlikums, apstrīdot ASV pretendenta piedāvājumu, ir jaunākais pavērsiens cīņā par 50% akciju iegādi Opella, Francijas vislabāk pārdoto zāļu ražotāja, uzņēmumā.

Kā ziņo avoti, konsorcijs, kurā ietilpst Francijas privātā kapitāla uzņēmums PAI Partners, ir palielinājis savu piedāvājumu par Sanofi patērētāju veselības aprūpes uzņēmumu Opella.

Grupa ir pārskatījusi savu piedāvājumu par 200 miljoniem eiro, tādējādi izaicinot ASV privātā kapitāla konkurentu Clayton Dubilier & Rice (CD&R), lai iegūtu 50 % Opella akciju. Sanofi plāno saglabāt 50 % uzņēmuma akciju un meklē investoru otrai pusei.

Kā daļu no jaunā piedāvājuma PAI paziņoja, ka tā saglabās darbavietas Francijas ražotnēs Kompjenā un Lisjē, jo īpaši ieguldot vismaz 60 miljonus eiro piecu gadu laikā. Tas notiek pēc tam, kad PAI pirmie pārņemšanas mēģinājumi tika noraidīti, un pagājušajā nedēļā Sanofi apstiprināja, ka risina sarunas ar CD&R.

Bažas par darba vietām Francijā

Oponenti pauž bažas, ka pārdošana ne tikai apdraudēs Francijas darbavietas, bet arī padarīs valsti neaizsargātu pret zāļu trūkumu, kā tas bija pandēmijas laikā. Pret šo jautājumu ir iestājušies politiķi no visa politiskā spektra.

Galēji labējais politiķis Jordans Bardella nodēvēja pārdošanu par “neiedomājamu”, savukārt galēji kreisais Fabjēns Rusels to nosauca par “apkaunojošu”. Savukārt aptuveni 60 centriski un konservatīvi noskaņotu politiķu grupa piektdien nosūtīja atklātu vēstuli Francijas finanšu ministram Antuānam Armandam, aicinot valsti iejaukties pārdošanas procesā.

Francijas ministrs apgalvo, ka Sanofi darījuma bloķēšana joprojām ir “uz galda”. Reaģējot uz potenciālo darījumu, Sanofi darbinieki ceturtdien sāka streiku, uz ko mudināja arodbiedrības.

Šīs nedēļas sākumā prezidents Emanuels Makrons centās sniegt mierinājumu, liekot noprast, ka ārvalstu ieinteresētā persona ne vienmēr izraisīs ražošanas samazināšanu Francijā. “Es gribētu nodalīt divas lietas: darbību Francijā un kapitāla īpašumtiesības. Attiecībā uz kapitāla īpašumtiesībām valdībai ir instrumenti, lai garantētu, ka Francija ir aizsargāta. Tāpēc valdības uzdevums ir to izskatīt.”

Ministri piebilda, ka ir jāizpilda valsts prasības, ja CD&R piedāvājums tiks pieņemts – un ka pārdošanu vajadzības gadījumā var bloķēt. Lai gan PAI alternatīvais piedāvājums var mazināt dažas bažas par suverenitāti, Francijas uzņēmums nav iesniedzis šo piedāvājumu vienpersoniski.

Šajā konsorcijā tas ir viens no ārvalstu ieguldītājiem, piemēram, Singapūras GIC un Abū Dabī Investīciju iestāde. Citi uzsver, ka, lai gan Opella ražo Doliprane Francijā, paracetamola aktīvā viela joprojām tiek iegūta Āzijā.

Leave a Comment