Šogad “Baltās nakts” ietvaros norisināsies vairāk nekā 50 laikmetīgās mākslas pasākumu

Sestdien, 7.septembrī, Rīgā notiks ikgadējais Mūsdienu kultūras forums “Baltā nakts”, kura programmā šogad ir iekļauti vairāk nekā 50 pasākumi, kas pārstāvēs plašu laikmetīgās kultūras piedāvājumu, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments pārstāve Indra Vilde.

Mākslas projekti un koncerti koncentrēsies Rīgas centrā, Vecrīgā, Tallinas kvartālā, Pārdaugavā, Pļavniekos un citviet.

Kā norāda Vilde, “Baltās nakts” laikā Rīgas iedzīvotājiem un viesiem būs iespēja izbaudīt gan pašmāju, gan starptautisku mākslinieku projektus, kā arī jau par tradīciju kļuvušus pasākumus, piemēram, kluso diskotēku Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, mākslas tramvajus, kas savienos vairākas notikumu vietas, minifestivālu “Skaņu mežs” un audiovizuālo projektu “Videogrāfija”.

Programmu papildinās arī jauni projekti – sieviešu stendaps, kurā tiks apspēlētas īpaši sievietēm saistošas tēmas, “emoji” dzeja, performances Āgenskalna tirgū, meditācija tautasdziesmu noskaņās un citi.

Starptautiskajā programmās ietvaros šogad varēs aplūkot Francijas kompānijas “Picto Facto” gaismas objektus Vērmanes dārzā, un britu mākslinieka Lūka Džerama konceptuālo mākslas instalāciju “Gaia” jeb “Zeme”. Festivālā būs iespējams skatīt arī Kanādas mākslinieka Robina Mūdija audiovizuālo darbu “Wave Interference”.

Savukārt Tallinas ielas kvartālā vienkopus būs iespēja apmeklēt vairākus “Baltās nakts” projektus – biedrības “Sansusī” organizēto instrumentālistu “kautiņu”, vērienīgo “Urban Poetry 19”, kurš apvieno Gaismas Stencils, “Street Art Slam” un “Spoken Word” performances, kā arī speciāli izveidotu instalāciju tuneli, kas savieno Tallinas ielas kvartālu ar Tallinas ielu.

Netālu no Tallinas ielas kvartāla atrodas arī Briāna kvartāls, kur gaidāma plaša “Baltās nakts” pasākumu programma.

Rīgas cirks šogad piedāvās Baltijas īsfilmu programmu “2Annas” un dzejas performances, bet pie kinoteātra “Splendid Palace” būs skatāms vēl projekts, kurā kino klasika savijas ar mūsdienīgu laikmetīgu dīdžejmūziku, proti, filmu seansos tiks demonstrētas Čārlija Čaplina filmas, kas tapušas līdz 1920.gadam, bet filmas orģinālmūziku aizstās dīdžeju dzīvais izpildījums.

Dažādi pasākumi norisināsies arī Kaņepes kultūras centrā, bārā “Autentika” un citviet. Pasākuma programmas ietvaros gaidāmi pasākumi arī bērniem, kā piemēram, kino seansi “Kino Bize”, meistardarbnīcas Āgenskalna tirgus teritorijā, Zīmējumu teātra izrādes un gaismas labirints Spīķeru radošajā kvartālā.

“Baltās nakts” laikā Brīvības laukumā pie Laimas pulksteņa darbosies informācijas centrs, kurā apmeklētāji varēs noskaidrot visu par “Baltās nakts” norisi.

“Baltā nakts” Rīgā ir daļa no starptautiska projekta “Eiropas Baltās naktis”, ko aizsāka piecas Eiropas galvaspilsētas – Brisele, Madride, Parīze, Rīga un Roma un šobrīd šim tīklam ir pievienojušās pilsētas visā pasaulē.

“Baltās nakts” ideja ir padarīt laikmetīgo mākslu pieejamāku iedzīvotājiem, vienu nakti gadā iesaistot interesentu daudzveidīgās mākslas norisēs. Rīgā forumu “Balto nakti” organizē Rīgas dome, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Kultūras pārvalde sadarbībā ar Latvijas kultūras organizācijām, iesaistot Latvijas un ārvalstu māksliniekus.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment