Šveices amatpersonas atzīst trīs miljardu franku kļūdu pensiju jomā

Pensijas valsts kasē atstās mazāku “melno caurumu”, nekā apgalvoja amatpersonas. Lai gan daži to uzskata par labu ziņu, daudzi Šveicē jūtas maldināti.

Šveices valdība ir atzinusi, ka ir nepareizi aprēķinājusi pensiju prognozes, kas nozīmē, ka valsts izmaksām iztērētā nauda būs mazāka, nekā iepriekš tika prognozēts.

Otrdien amatpersonas apstiprināja, ka 2033. gada deficīts, kas saistīts ar tā sauktajām AHV valsts pensijām, būs aptuveni 4 miljardi Šveices franku (4,2 miljardi eiro), nevis iepriekš minētie 7 miljardi franku (7,4 miljardi eiro).

“Veicot kontroles darbu, (Federālais sociālās apdrošināšanas birojs) BSV atklāja divas matemātiskas formulas AHV finanšu perspektīvas aprēķinu programmā, kas noveda pie neticamām AHV izdevumu vērtībām ilgtermiņā,” sacīja BSV amatpersonas.

“Tas parāda AHV turpmāko finanšu attīstību pārāk negatīvā gaismā.”

Šveices balsojums par pensijām

Lai gan mazāks deficīts, nekā prognozēts, ir neapšaubāmi laba ziņa, pensijas Šveicē ir jūtama problēma, un daudzi iedzīvotāji jūtas valdības maldināti.

Šā gada martā Šveices vēlētāji piedalījās valsts referendumā un nolēma palielināt pensiju pabalstus.

Gandrīz 60 % vēlētāju atbalstīja 13. ikgadējās izmaksas pensionāriem, kas būtu spēkā no 2026. gada.

Atsevišķā balsojumā par to pašu vēlēšanu biļetenu aptuveni 75 % vēlētāju noraidīja pensionēšanās vecuma paaugstināšanu no 65 līdz 66 gadiem.

Referendums bija vēsturisks brīdis Šveicei, jo sociālie pabalsti publiskā balsojumā nebija paaugstināti kopš 1848. gada.

Daudzus par labu 13. mēneša pensijai pamudināja pieaugošās dzīves dārdzības Šveicē, lai gan valdības ministri bija ieteikuši šo soli neatbalstīt.

“13. AHV pensija ir tik dārga, ka to nevar izdarīt bez papildu finansējuma,” sacīja finanšu ministre Karina Kellere-Sutere.

“Ja šī iniciatīva tiks pieņemta, mēs diez vai spēsim izvairīties no nodokļu palielināšanas,” viņa pagājušā gada decembrī sacīja medijam Neue Zürcher Zeitung.

Konkrētāk, Kellers-Sutere ieteica, ka, iespējams, būs jāpalielina darba devēju un darba ņēmēju iemaksas, un viņa norādīja, ka varētu nākties paaugstināt PVN.

 

Leave a Comment