TikTok, cīnoties pret piespiedu pārdošanu vai aizliegumiem, salīdzina sevi ar ārvalstīs piederošiem amerikāņu ziņu portāliem

TikTok ceturtdien atspēkoja ASV valdības argumentus, ka šo populāro sociālo mediju platformu neaizsargā Pirmā labojuma grozījums, salīdzinot tās platformu ar prominentām Amerikas mediju organizācijām, kas pieder ārvalstu uzņēmumiem.

Pagājušajā mēnesī Vašingtonas federālajā apelācijas tiesā iesniegtajā juridiskajā dokumentā Tieslietu ministrija apgalvoja, ka ne TikTok mātesuzņēmumam Ķīnā, ByteDance, ne platformas globālajam un ASV atzaram – TikTok Ltd. un TikTok Inc. – nepienākas Pirmās pamatlikmes aizsardzība, jo tās ir “ārvalstu organizācijas, kas darbojas ārvalstīs” vai pieder vienai no tām.

TikTok advokāti ir padarījuši Pirmo grozījumu par vienu no galvenajiem elementiem, apstrīdot federālo likumu, kas pieprasa, lai ByteDance pārdod TikTok apstiprinātam pircējam vai arī tiek piemērots aizliegums.

Ceturtdien viņi tiesas dokumentā apgalvoja, ka TikTok ASV filiāle nezaudē savas konstitucionālās tiesības, jo tā pieder ārvalstu uzņēmumam. Viņi vilka paralēles starp TikTok un tādiem pazīstamiem ziņu portāliem kā Politico un Business Insider, kas abi pieder Vācijas izdevējam Axel Springer SE. Viņi arī minēja biznesa žurnālu Fortune, kas pieder Taizemes uzņēmējam Chatchaval Jiaravanon.

“Protams, amerikāņu uzņēmumi, kas izdod Politico, Fortune un Business Insider, nezaudē Pirmā grozījuma aizsardzību tāpēc, ka tie pieder ārvalstīm,” rakstīja TikTok advokāti, apgalvojot, ka “neviens precedents” neatbalsta to, ko viņi sauca par “valdības dramatisko pārskatīšanu attiecībā uz to, kas tiek uzskatīts par aizsargātu runu”.

Rediģētā tiesas dokumentā, kas tika iesniegts pagājušajā mēnesī, Tieslietu ministrija apgalvoja, ka ByteDance un TikTok nav izvirzījušas pamatotas prasības par vārda brīvību, apstrīdot likumu, un norādīja, ka pasākums ir vērsts uz bažām par valsts drošību saistībā ar TikTok īpašumtiesībām, nevēršoties pret aizsargātu runu.

Pēdējos gados Baidena administrācija un TikTok bija rīkojušas sarunas, kuru mērķis bija atrisināt valdības bažas. Taču abām pusēm neizdevās panākt vienošanos.

TikTok paziņoja, ka valdība būtībā atkāpās no sarunu galda pēc tam, kad tā ierosināja 90 lappušu garu vienošanos, kurā bija sīki izklāstīts, kā uzņēmums plāno novērst bažas par lietotni, vienlaikus saglabājot saikni ar ByteDance.

Tomēr Tieslietu departaments paziņoja, ka TikTok priekšlikums “nenodrošināja pietiekamu nošķīrumu starp uzņēmuma darbību ASV un Ķīnā” un pienācīgi neatrisināja dažas no valdības bažām.

Valdība norādīja uz dažiem datu pārsūtījumiem starp TikTok darbiniekiem un ByteDance inženieriem Ķīnā kā iemeslu, kāpēc tā uzskatīja, ka priekšlikums, ko sauc par Teksasas projektu, nebija pietiekams, lai aizsargātu pret bažām par valsts drošību. Federālās amatpersonas ir arī apgalvojušas, ka TikTok lieluma un darbības jomas dēļ nebūtu iespējams būtiski nodrošināt atbilstību priekšlikumam.

TikTok advokāti ceturtdien paziņoja, ka dažas no tām nepilnībām, ko valdība uzskata par nolīguma nepilnībām, sarunu laikā netika izvirzītas.

 

Leave a Comment