“Uralhim” sniegs Āfrikai humāno palīdzību, piegādājot mēslojuma līdzekļu partiju

AS “OHK Uralhim”, viens no pasaulē lielākajiem slāpekļa, kālija un komplekso mēslošanas līdzekļu ražotājiem un eksportētājiem, savu produkciju (karbamīdu vai kompleksos mēslošanas līdzekļus) piegādās Āfrikai bez maksas, raksta Baltic Forbes

Tā būs daļa no uzņēmuma ieguldījuma globālajā pārtikas nodrošinājumā. Lēmums par humānās palīdzības sniegšanu tika pieņemts, ņemot vērā Saprašanās memoranda parakstīšanu starp Krievijas Federāciju un ANO sekretariātu par Krievijas pārtikas un mēslošanas līdzekļu tirdzniecības veicināšanu pasaules tirgos (Turcija, Stambula, 2022. gada 22. jūlijs).

Projekts, kas atbilst ANO 2. ilgtspējīgas attīstības mērķim: izskaust badu, nodrošināt pārtikas nodrošinājumu un uzlabot uzturu, kā arī veicināt ilgtspējīgu lauksaimniecību, pašlaik piegādā pirmo humānās palīdzības sūtījumu 25 000 tonnu apmērā.

“Šajā sarežģītajā ģeopolitiskajā situācijā, kas būtiski ietekmējusi pasaules tirgus situāciju mēslošanas līdzekļu ražošanā un patēriņā, “Uralhim” ir gatavs palīdzēt Āfrikas lauksaimniecības produkcijas ražotājiem, piegādājot tiem bez maksas uzņēmuma pamatprodukcijas vai uzlabotās produkcijas partijas.

Mēs kā viens no vadošajiem nozares uzņēmumiem saprotam, cik svarīgi ir atbalstīt lauksaimniecību gan vietējā, gan Āfrikas tirgū, kas īpaši aktuāli ir pašreizējās ekonomikas krīzes apstākļos,” norādīja Dmitrijs Konjajevs, AS “OHK Uralhim” ģenerāldirektors.Saprašanās memorandu par Krievijas lauksaimniecības produktu eksportu parakstīja ANO ģenerālsekretārs A. Guterrešs un Krievijas Federācijas premjerministra vietnieks E. Belousovs.
Tā galvenais uzdevums ir nodrošināt caurspīdīgu un netraucētu Krievijas pārtikas un mēslošanas līdzekļu, tai skaitā to ražošanas izejvielu, piegādi pasaules tirgiem.

Runa ir par šķēršļu novēršanu finanšu, apdrošināšanas un loģistikas jomā un panākšanu, ka attiecībā uz šo produkciju tiek noteikti īpaši izņēmumi ierobežojošajos pasākumos, kas tiek īstenoti pret Krievijas Federāciju. Memoranda darbības termiņš ir 3 gadi.
Jāatzīmē, ka ASV jau ir izsniegušas vispārēju licenci, kas ļauj veikt darbības ar Krieviju saistībā ar mēslošanas līdzekļiem, pārtiku, sēklām, kā arī medicīnas ierīcēm un zālēm.
Arī Eiropas Savienība 7. sankciju paketē norādīja, ka ir apņēmusies novērst jebkādus pasākumus, kas visā pasaulē varētu radīt pārtikas nodrošinājuma līmeņa samazināšanos.
“Uralhim” iniciatīva ir pirmā un unikāla šāda veida privātuzņēmumu akcija pasaulē.
Atgādināsim, ka “Uralhim” patiesā labuma guvējs iepriekš bija Dmitrijs Mazepins, kurš tika pakļauts ES sankcijām un uzņēmuma kontrolpaketi ir pārdevis. Arī “Uralhim” ES esošie aktīvi, tostarp Latvijā esošie mēslošanas līdzekļu un amonjaka pārkraušanas termināļi, vairs nav “Uralhim” kontrolē, taču ar Latvijas varasiestāžu lēmumu tie joprojām ir pakļauti sankcijām.
Valsts iestādes vēl nav uzdrošinājušās dot atļauju ne mēslošanas līdzekļu tranzītam, ne pat Krievijas mēslošanas līdzekļu importam Latvijas zemniekiem, tādējādi mūsu lauksaimnieciskajai ražošanai radot ļoti sarežģītus apstākļus.
Neraugoties uz to, “Uralhim” mēslošanas līdzekļu nosūtīšanai uz Āfriku vajadzētu notikt drīzā laikā. Lai atrisinātu pārtikas krīzi, pasaules sabiedrībai un organizācijām, kas pieņem lēmumus ilgtspējīgas attīstības jomā, varbūt būtu jāatzīst mēslošanas līdzekļi par humānās palīdzības precēm, kas ir tikpat nozīmīgas kā pārtika, zāles un citas pirmās nepieciešamības preces un līdz ar to jāvienkāršo visas procedūras, kas saistītas ar mēslošanas līdzekļu piegāie pasaules tirgum.Krievijas uzņēmuma “Uralhim” iniciatīva tiek īstenota saskaņā ar lēmumiem, kas pieņemti ANO konferencē par ilgtspējīgu attīstību “Rio+20,” kas notika Riodežaneiro (https://www.un.org/en/conferences/environment/rio2012).

Šī konference pulcēja pasaules līderus, privātā sektora, bezpeļņas un labdarības organizāciju pārstāvjus, kas izstrādāja rīcības koncepciju nabadzības mazināšanai, sociālā taisnīguma veicināšanai un vides aizsardzības nodrošināšanai.

Pasaulē, jo īpaši Āfrikā, valdošie bada draudi, pieprasa izlēmīgu rīcību, un “Uralhim” ir spēris soli šīs problēmas risināšanā.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment