Vai jebkāda smēķēšana ir droša? Cigaretes, e-cigaretes un karsēta tabaka – VISS izraisa nopietnus plaušu bojājumus

Foto: Shutterstock

Tādi karsti tabakas izstrādājumi kā IQOS tiek realizēti kā drošāki par cigaretēm, jo tabaka netiek sadedzināta, kas ražo dūmus, kuru sastāvā ir daudz kaitīgu ķīmisko vielu. Tā vietā tiek sildīta, saražojot mazāk ķimikāliju un bez uguns, pelniem vai dūmiem.

Pētnieki veica laboratorijas testus par visu trīs ierīču ietekmi uz epitēlija šūnām un gludās muskuļu šūnas, kas ņemtas no cilvēka elpceļiem.

Veselām plaušām epitēlija šūnas darbojas kā pirmā aizsardzības līnija pret jebkurām svešām daļiņām, kas nonāk elpceļos, kamēr gludās muskuļu šūnas saglabā savu struktūru. Ja tās ir bojātas, tās izraisa plaušu pacientiem novērotās elpceļu pārveidošanās un rētu izveidošanās.

Pētījumā noskaidrojās, ka elektroniskās ierīces izraisīja šo bojājumu, ieskaitot šūnu struktūras un funkcijas izmaiņas, kā arī “saucienu pēc palīdzības” iekaisuma reakciju. Šī iekaisuma reakcija bija tikpat spēcīga attiecībā pret apsildāmo tabakas ierīci kā tad, kad plaušu šūnas tika pakļautas Marlboro Sarkano cigarešu dūmu iedarbībai.

Cigarešu dūmi un uzkarsēti tabakas tvaiki bija ļoti toksiski šūnām gan zemākā, gan augstākā koncentrācijā, savukārt e-cigarešu tvaiki no e-šķidruma, ko ražoja Ķīnas uzņēmums, tvaicēšanas ierīcē bija toksiski, galvenokārt augstākā līmenī.

Mārtins Makkī, Eiropas sabiedrības veselības profesors Londonas Higiēnas un Tropu medicīnas skolā, kurš nebija iesaistīts pētījumā, teica: “E-cigaretes bieži tiek uzskatītas par drošākām nekā cigaretes, jo tās piegādā arī nikotīnu, bet nesatur darvu, kas ir plaušu vēža cēlonis. Bet tajās ir daudz kas tāds, kas nav atrodams parastajās cigaretēs.

Mums patiešām ir ļoti maz ideju par konkrētiem riskiem, kas saistīti ar e-cigaretēm, bet šie pierādījumi liecina, ka tās ir tālu no drošības, ar risku sirdij un plaušām. Šis pētījums papildina šo pierādījumu.”

pētījumā, kas publicēts žurnālā “ERJ Open Research”, teikts, ka gan e-cigaretes, gan apsildāmās tabakas ierīces izraisa tāda paša veida bojājumus šūnām, kādus novēro cilvēkiem ar hronisku obstruktīvu plaušu slimību (HOPS), astmu, bronhītu un emfizēmu, kuri cīnās par elpošanu.

Dr. Moira Gilčrista, “Philip Morris International” zinātnisko un sabiedrisko sakaru vadītāja, teica: “Pētījuma vēstulē trūkst svarīgas zinātniskas informācijas, kas varētu būtiski ietekmēt secinājumus par elektroniskajām cigaretēm un karsto tabaku. Autora secinājums, ka gan IQOS, gan e-cigaretes ir tikpat toksiskas kā cigaretes, neatbilst pašlaik pieejamajiem pierādījumiem un ir pretrunā pieaugošajai vienprātībai, ko panākušas tādas valsts veselības aizsardzības iestādes kā “Public Health England”.”

Džo Tompsons, grupas zinātnes direktors “Imperial Brands”, kam pieder “blu”, teica, ka pastāv “nopietnas bažas” par pētījuma metodēm.

Viņš piebilda: “Mūsu pašu nesen publicētais pētījums ir radījis rezultātus, kas ir daudz reprezentatīvāki reālai cilvēku apstarošanai. Mūsu pētījums pierāda, ka cilvēka plaušu modelī nav citotoksiskas iedarbības uz tvaikiem, ko rada blu e-šķidrumi blu ierīcē.”

Eksperti Jaunzēlandē ir izteikušies skeptiski par pētījumu, piebilstot, ka jebkā cita smēķēšana, izņemot cigaretes, visticamāk, būs veselīgāka.

“Par smēķēšanu un veselību” Bens Youdan pastāstīja Jaunzēlandes heraldikai, ka pētījumi veikti laboratorijā, nevis reālajā pasaulē.

Viņš teica: “Vairāki pētījumi ASV, Eiropā un Apvienotajā Karalistē ir parādījuši, ka, pārejot no kūpinātas tabakas uz šīm tvaicēšanas un apsildāmās tabakas ierīcēm, ir uzlabojusies plaušu darbība un elpceļu veselība.”

Dr. Niks Hopkinsons (Nick Hopkinson), Britu Lung Foundation medicīnas direktors, teica: “E – cigaretes joprojām satur nikotīnu, bet izšķiroši ir tas, ka tajā nav tabakas, un e-šķidrums neražo darvu. Lai gan elektroniskās cigaretes nav kaitīgas, tās joprojām ir daudz mazāk kaitīgas nekā cigaretes, un pierādījumi liecina, ka tās ir noderīgs līdzeklis smēķēšanas atmešanai. Siltuma nedegšanas ierīces nav elektroniskās cigaretes, jo tās silda tabaku, lai radītu nikotīnu. Lai gan tabakas nozares finansētie pētījumi liecina, ka tās ir mazāk kaitīgas nekā tradicionālās cigaretes, šobrīd nav daudz neatkarīgu pierādījumu, lai to pamatotu, un daži pētījumi liecina, ka tās var būt tikpat kaitīgas.”

Avots: dailymail.co.uk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment