Nāvējoša slimība, kas pārvērš briežus par zombijiem; jauns ziņojums brīdina – kādu dienu slimība varētu pārņemt cilvēkus

Visā Ziemeļamerikā izplatās nāvējoša infekcija, kas pazīstama kā “zombiju briežu slimība”, brīdina kāds jauns ziņojums.

Formāli to sauc par hronisku slimību, kas uzbrūk galvas smadzenēm, muguras smadzenēm un citiem briežu, aļņu un Ziemeļamerikas aļņu audiem.

Tas galu galā noved pie nāves, pirms tam dzīvnieks krasi zaudē svaru un koordināciju, un kļūst agresīvs.

Saskaņā ar CDC informāciju kopš pagājušā gada šī slimība tika konstatēta vismaz 24 štatos ASV un divās Kanādas provincēs.

Lai gan brīdinājumi par “zombiju briežu slimību” pēdējo gadu laikā ir radījuši daudzas paralēles ar trako govju epidēmiju, līdz šim nav nekādu pierādījumu tam, ka cilvēkiem varētu kaitēt inficēta gaļa.

Slimība savvaļā pirmo reizi tika atklāta pirms aptuveni 40 gadiem, bet nebrīvē turētiem briežiem tā bija novērojama sešdesmito gadu beigās.

Tā ir uzliesmojusi, galvenokārt, Kolorādo ziemeļos un Vaiomingas dienvidos, un kopš tā laika, saskaņā ar CDC datiem, tā ir izplatījusies uz āru.

“Kopš 2000. gada teritorija, par kuru zināms, ka to ietekmē šī slimība, brīvā dabā dzīvojošiem dzīvniekiem, ir palielinājusies līdz vismaz 24 štatiem, ieskaitot Vidējo rietumu, Dienvidrietumu štatus un ierobežotos apgabalos Austrumu piekrastē,” norāda CDC.

“Ir iespējams, ka briežu slimība var rasties arī citās valstīs, kurās nav stingru dzīvnieku uzraudzības sistēmu, bet šādi gadījumi vēl nav konstatēti. Ja slimība ir iesakņojusies kādā apgabalā, risks vidē var saglabāties ilgu laiku. Visticamāk, ka skartās teritorijas turpinās paplašināties. Slimība ir sastopama gan brīvā dabā, gan saimniecībā audzētiem dzīvniekiem, un ir zināms, ka tai ir šausminoša ietekme uz tiem, ar kuriem tā inficējas – bet var paiet gadi, līdz dzīvniekam sāk parādīties pazīmes.”

Slimība izpelnījās savu iesauku no dīvainajiem simptomiem, ko tā izraisa, ieskaitot brīvu skatienu un izspiedušās ribas, kā rezultātā dzīvnieks tiek fiziski izniekots.

Lai gan vēl nav zināms, ka tā varētu skart arī cilvēkus, nesen tika veikts pētījums, kurā pirmo reizi konstatēts, ka pēc inficētas gaļas lietošanas primāti makaki varētu saslimt ar šo slimību, radot bažas, ka drīz varētu parādīties iespēja, ka ar slimību var saslimt arī cilvēki, lietojot šādu gaļu uzturā.

Atsevišķā pētījumā konstatēts, ka laboratorijas peles ar dažiem cilvēka gēniem varētu inficēties, liecina CDC dati. “Zombiju briežu slimības” sastopamība ir “salīdzinoši zema” visā valstī, bet tā lēni un stabili izplatās.

“Vairākās vietās, kur slimība ir konstatēta, infekcijas rādītāji var pārsniegt 10 procentus (1 no 10), un ir ziņots par lokalizētu infekciju skaitu, kas pārsniedz 25 procentus (1 no 4),” teikts CDC ziņojumā. Inficēšanās gadījumu skaits starp dažiem nebrīvē turētiem briežiem var būt daudz augstāks, proti, 79% (gandrīz 4 no 5).”

Avots: dailymail.co.uk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment