Vecāki var gudri izsekot līdzi bērna aktivitātēm internetā, lai rūpētos par viņu drošību

Ņemot vērā, ka lielu daļu sava laika bērni pavada sociālajos tīklos, ir vērts atcerēties, ka, sociālo tīklu profilus var iestatīt privātā, nevis publiskā režīmā, kas ļauj to saturu atrādīt ierobežotam lietotāju lokam. Tāpat sociālajos tīklos, piemēram, “Instagram” un “Facebook”, ir iespēja arī regulēt komentāru plūsmu. Viena iespēja – ievadīt noteiktus atslēgas vārdus, kas liedz citiem lietotājiem iespēju rakstīt rupjus, aizkarošus u.tml. komentārus bērna profilā. Otra – liegt svešiniekiem publicēt jebkādu informāciju atvases profilā.

Parūpēties par bērnu drošību internetā ļauj arī daudzveidīgas datorprogrammas un mobilās aplikācijas, kas nodrošina iespēju gan noteikt saturu, kas atvasei ir pieejams internetā, gan sekot līdzi viņas ikdienas gaitām u.tml. “Bite”S tehnoloģiju eksperti ir apkopojuši populārākās no tām.

# “Qustodio” – palīdz pieskatīt bērnu attālināti un nodrošina saziņu bīstamās situācijās

Satura pārraudzības programma, kas ļauj noteikt, kur konkrētajā brīdī atrodas bērns, definēt, kādas interneta vietnes viņš drīkst apmeklēt vai kādas mobilās aplikācijas drīkst lietot. Tāpat tā nodrošina iespēju sekot līdzi atvases aktivitātēm sociālajos tīklos, piemēram, tam, kādi ieraksti, foto un video tiek publicēti. Savukārt bērns ar aplikācijas palīdzību var nosūtīt vecākiem “SOS” signālu ziņas vai īsziņas veidā gadījumos, kad saskaras ar kādu bīstamu situāciju kā internetā, tā reālajā dzīvē. Paredzēta izmantošanai gan datoros, gan viedierīcēs.

# “Norton Family” – monitorē bērna tiešsaistes aktivitātes

Satura pārraudzības programma, kas ļauj noteikt, kādas interneta vietnes bērns drīkst apmeklēt, kā arī sekot līdzi tam, kādus atslēgas vārdus viņš ievada interneta meklēšanas rīkos, piemēram, “Google”. Ar tās palīdzību var monitorēt arī atvases aktivitātes sociālajos medijos, piemēram, cik bieži bērns izmanto savus sociālo tīklu kontus, kādu informāciju par sevi norāda šo kontu profila iestatījumos, kādu saturu publicē u.tml. Vienlaikus tā sniedz iespēju arī pārraudzīt, kādus video bērns ir skatījies internetā. Paredzēta izmantošanai gan datoros, gan viedierīcēs.

# “Mama Bear” – palīdz noteikt bērna atrašanās vietu gan fiziskā, gan digitālā vidē

Mobilā aplikācija, kas ļauj sekot līdzi visām bērna mobilajā ierīcē ienākošajām un izejošajām īsziņām, kā arī viņa aktivitātēm sociālajos tīklos. Pateicoties iebūvētajai GPS tehnoloģijai, tā spēj arī aprēķināt, ar kādu ātrumu bērns pārvietojas un tā uzzināt, ka bērns konkrētajā brīdī ir, piemēram, sabiedriskajā transportā vai brauc ar velosipēdu mājās.

#”Kaspersky Safe Kids” – pieskata bērna aktivitātes digitālajā pasaulē un ārpus tās

Šī ir viena no daudzpusīgākajām satura pārraudzības programmām, kas paredzēta izmantošanai gan datoros, gan viedierīcēs. Tā palīdz uzraudzīt bērna aktivitātes internetā, piemēram, sociālajos tīklos publicētos ierakstus un apstiprinātos draugus u.tml. Tāpat tā ļauj noteikt atvases mobilās ierīces (attiecīgi – arī bērna) atrašanās vietu, kā arī akumulatora uzlādes līmeni, kas ļauj nodrošināties pret situācijām, kad atvase nav sasniedzama, jo telefons ir izlādējies. Papildus tam, vecāki var saņemt dažādus bērnu psihologu padomus par interneta drošības jautājumiem.

“Neraugoties uz īpaši bērnu uzraudzībai paredzēto tehnoloģiju plašo funkcionalitāti, ir svarīgi atcerēties, ka tās negarantē 100% drošību. Bērnu uzraudzība ir komplekss pasākumu kopums, kura ietvaros vienlīdz nozīmīga loma ir viņu preventīvai izglītošanai par iespējamajiem drošības riskiem, to sekām, kā arī par iespējām no tiem izvairīties, tostarp par atbildīgu, drošu mobilo ierīču un interneta lietošanu ikdienā”, tā K. Javtušenko.

Par iniciatīvu

Lai veicinātu atbildīgu mobilo ierīču un interneta lietošanu, kā arī mazinātu kibermobingu bērnu un pusaudžu vidū, mobilo sakaru operators “Bite”, sadarbojoties ar Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekciju, Valsts policiju, Latvijas Drošāka interneta centru, psihologiem, tehnoloģiju un komunikācijas ekspertiem šoruden uzsāka iniciatīvu “Iekod pirkstā!”. Tās ietvaros visā Latvijā tiek īstenotas dažādas informatīvi izglītojošas aktivitātes, skaidrojot gan skolēniem, gan viņu vecākiem un pedagogiem, kas ir kibermobings, kā to atpazīt un kā ar to cīnīties.

Par BITI

“Bite” jau vairāk nekā desmit gadus nodrošina Latvijas iedzīvotājiem mūsdienīgus, inovatīvus, viņu vajadzībām atbilstošus mobilo sakaru pakalpojumus. Tīkla infrastruktūras un pakalpojumu attīstībā uzņēmums ik gadu investē aptuveni 10% apgrozījuma. Šobrīd “Bite”I visā Latvijā ir vairāk nekā 800 bāzes stacijas un 37 klientu apkalpošanas centri. Jaudīgais “Bite”S 4G internets ir pieejams jau 99% valsts iedzīvotāju.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment