Vējonim Gobzems prezentēs trīs jaunus situācijas redzējumus

Aizvadītajā nedēļā Gobzems atsauca sākotnējo piedāvājumu par iespējamo Ministru kabineta sastāvu un pauda, ka tuvākajās dienās piedāvās partijām atbalstīt “bezpartejisku profesionāļu veidotu valdību”.

Gobzems Ministru kabinetā ierosināja samazināt ministriju skaitu līdz sešām, tādējādi viņš atgriežoties pie priekšvēlēšanu laikā dotajiem solījumiem, atsakoties no pēc vēlēšanu laikā īstenotajiem kompromisiem.

Tā kā Gobzema plānu neatbalstīja citas partijas, sestdien vakarā tika piedāvāts jauns plāns – turpināt diskusijas četru partiju sastāvā, bez Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), tādējādi neturpinot uzstāt uz iepriekš piedāvāto valdības izveidošanu no bezpartejiskajiem ministriem.

Aptaujātās partijas norādīja, ka pagaidām neplāno iesaistīties sarunās par jauniem piedāvājumiem, lai gan Jaunā konservatīvā partija (JKP) un partiju apvienība “Jaunā Vienotība” (JV) plāno šo jautājumu izrunāt.

Savukārt nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) priekšsēdētājs Raivis Dzintars sacīja, ka pēc JV un JKP izstāšanās no sarunām Gobzemam nav iespēju piedāvāt vairākumu. Līdz ar to apspriest jaunu versiju pašlaik ir neaktuāli.

Tikmēr vakardienas piedāvājums ZZS esot pārsteigums, sacīja ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Armands Krauze. Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcija līdz šim nav informēta par iespējamām valdības veidošanas sarunām,  kas norisinātos bez viņu iesaistes.

Ne sestdien, ne svētdien  Gobzems nav sazinājies arī ar citu Saeimas frakciju pārstāvjiem, tāpēc Armands Krauze atteicās komentēt iespējamību, ka Gobzems varētu mēģināt veidot jauno valdību četru partiju sastāvā, no sarunām izslēdzot ZZS pārstāvjus.

Tāpat Krauze norādīja, ka ir jāsagaida Valsts prezidenta Raimaonda Vējoņa paziņojums, kas paredzēts pēc tikšanās ar Gobzemu, lai varētu izvērtēt Gobzema svaigāko valdības veidošanas piedāvājumu.

Tikmēr “Attīstībai/Par!” (AP) līderis Artis Pabriks uzskata, ka Gobzema  neizdosies izveidot nākamo valdību, lai arī kāds būtu viņa piedāvājums, jo viņa pašreizējā stratēģija ir izmisīgi neatlaidīga.

Tāpat kā ZZS pārstāvji nesaņēma aicinājumu atgriezties pie sarunu galda, arī Pabriks apstiprina to pašu par AP pārstāvjiem, viņa pārstāvētais politiskais spēks pēdējo dienu laikā tikai novēro valdības veidošanas procesu.

Pabriks joprojām ir gatavs būt premjerministra amata kandidāt, taču atteicās  komentēt Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa iespējamo paziņojumu pēc tikšanās.

Avots: jauns.lv

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment