Vēsturisks brīdis – pasaulē pirmais malārijas vakcīnu izmēģinājums varētu glābt simtiem tūkstošus bērnu

Foto: Getty Images

Malāvija, Kenija un Gana kļūs par pirmajām valstīm pasaulē, kas sāks bērnu imunizāciju pret malāriju.

No šodienas, aptuveni, 600 000 bērnu gadā saņems vienīgo licencēto vakcīnu aizsardzībai pret moskītu izplatīto slimību, kas ir vēsturisks brīdis.

Parazītiskā slimība katru gadu nogalina aptuveni 435000 cilvēku, un lielākā daļa no tiem Āfrikā ir bērni līdz piecu gadu vecumam. Lai gan vakcīna aizsargā tikai aptuveni vienu trešdaļu no bērniem, kuri tiek imunizēti, tie , kuri saņems poti, ir mazāka iespēja iegūt smagu malārijas gadījumu.

Bioloģijas zinātņu dekāns Tropu medicīnas fakultātes students Alisters Kreigs teica:

“Tā ir nepilnīga vakcīna, bet tai joprojām ir potenciāls glābt desmitiem tūkstošu dzīvību”.

Foto: Getty Images

Vakcīnu, kas pazīstama kā Mosquirix, izstrādāja GlaxoSmithKline, un 2015. gadā to apstiprināja Eiropas Zāļu aģentūra.

Iepriekšējā pētījumā tika konstatēts, ka vakcīna ir aptuveni par 30% efektīva bērniem, kuri saņēma četras devas, bet šī aizsardzība laika gaitā samazinājās. Ziņotās blakusparādības ir sāpes, drudzis un krampji.

Pasaules Veselības organizācijas malārijas apkarošanas programmas direktors Pedro Alonso sacīja, ka tiesas process šodien sākas Malāvijā pirms došanās uz Ganu un Keniju nākamajā nedēļā. Mērķis ir sasniegt aptuveni 360 000 bērnu gadā visās trijās valstīs.

Alonso šo vakcinācijas gadījumu nosauca par “vēsturisku brīdi”, norādot, ka vakcīnu pret parazītu ir ievērojami grūtāk izgatavot, salīdzinot ar baktēriju vai vīrusu.

Nākošajā lappusē lasi, lai uzzinātu, cik izmaksāja vakcīna

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment