Vēsturisks brīdis – pasaulē pirmais malārijas vakcīnu izmēģinājums varētu glābt simtiem tūkstošus bērnu

Foto: Getty Images

Viņš atzina, ka vakcīna ir kļūdaina, taču sacīja, ka pasaule nevar atļauties gaidīt labāku variantu. Viņš teica:

“Mēs nezinām, cik ilgs laiks būs nepieciešams, lai izstrādātu nākamās paaudzes vakcīnu. Tas var būt daudzu, daudzu gadu attālumā”.

 

Tikmēr, viņš teica, stagnētais progress pret malāriju prasa jaunus instrumentus. Pretestība pieaug zālēm, kas ārstē slimību, savukārt odi kļūst arvien izturīgāki pret insekticīdiem.

GSK un partneriem bija vajadzīgi vairāk nekā 30 gadi, lai izstrādātu vakcīnu par gandrīz 1 miljardu dolāru.

GSK pašreizējās vakcinācijas iniciatīvās ziedo līdz 10 miljoniem vakcīnu devu. Kāds uzņēmuma pārstāvis sacīja, ka GSK sadarbojas ar partneriem, lai nodrošinātu finansējumu potenciāli plašākām vakcinācijas programmām.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Daži eksperti brīdināja, ka vakcinācijas programmām nevajadzētu novirzīt ierobežotos sabiedrības veselības līdzekļus no lētiem un pierādītiem līdzekļiem, lai ierobežotu malāriju, piemēram, gultas tīklus un insekticīdus. Malārijas eksperts Tomass Churcher sacīja: “Šī ir drosmīga lieta, bet tā nav sudraba lode”.

Kreigs sacīja, ka viens no lielākajiem veselības aprūpes ierēdņu uzdevumiem varētu būt pārliecināt vecākus atvest savus bērnus uz atkārtotām vakcīnas devām, kas tikai uz ierobežotu laiku aizsargā aptuveni trešdaļu bērnu.

Biežāk lietotās vakcīnas, tāpat kā poliomielīta un masalu vakcīnas, darbojas vairāk nekā 90% gadījumu. Kreigs teica:

“Šī malārijas vakcīna glābs daudzas dzīvības, pat ja tā nebūs tik laba, kā mēs vēlētos. Bet es ceru, ka tas aizsāks citus pētījumus, lai stāsts šeit nebeigtos”.

Foto: metro.co.uk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment