VID aicina iesniegt gada ienākumu deklarācijas, lai strādājošie neslīgtu nodokļu parādos

Pagājušajā gadā līdz ar nodokļu reformu ieviesta arī jauna prakse – par nodokli neapliekamo minimumu Valsts ieņēmumu dienests katram algas saņēmējam prognozē individuāli, divas reizes gadā, ņemot vērā iepriekšējā gada ienākumus. Ja tas atšķiras no pērn saņemtās faktiskās algas, var veidoties gan iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārmaksa vai pat parāds. Tas var skart lielu daļu strādājošo, tāpēc VID jau tagad aktīvi sāk pievērst strādājošo uzmanību par nodokļu deklarācijām.

Marija Radzjušonoka, VID nodokļu pārvaldes galvenā nodokļu inspektore

“Svarīgi ir visiem iesniegt gada ienākumu deklarāciju, vismaz mēģināt atvērt ienākumu deklarācijas sistēmu un apskatīties konkrēto situāciju.”

Nokļūt parādniekos visvairāk riskē jaunie darbinieki vai jaunās māmiņas, kas tikko atgriezušās darbā no bērnu kopšanas atvaļinājuma. VID šādos gadījumos sākotnēji nosaka 100 eiro neapliekamo minimumu, lai gan alga, piemēram, ir 1200 eiro, bet tādai neapliekamais minimums vispār nepienākas, tā ka te veidojas nodokļa parāds, attiecīgi laikā no 1. marta līdz 1. jūnijam ir jāsniedz gada ienākumu deklarācija.

Ja paši deklarāciju nepildīs, VID to atgādinās vēstulē. Ja deklarācija netiek iesniegta draud gan sods, gan iespējams aprēķināta nodokļu kavējuma nauda. Otra situācija, kad var rasties pārmaksa vai parādi, saistīta ar trīs nodokļu likmēm.

Un risks palikt parādā ir tiem, kuri strādā vairākās darba vietās. Šāds risks varētu skart arī pensionārus, kuri saņem pensiju un papildu strādā.

VID vēl nav informācijas par to, cik daudziem strādājošajiem ir izveidojušies nodokļu parādi. Vienlaikus dienestā norāda – pat ja izveidojies parāds, tas nav jānomaksā mēneša laikā, saskaņojot ar VID, to var izdarīt ilgākā laika posmā. Turklāt, tos varēs samazināt pieprasot nodokļu atmaksu par attaisnotajiem izdevumiem, bet, lai izvairītos no nodokļu parādiem, VID EDS sistēmas kontā strādājošie var atzīmēt gan to, lai tiem netiek noteikts neapliekamais minimums, gan aicināt darba devēju jau sākotnēji noteikt 23% likmi.

Avots: skaties.lv

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

  • <cite class="fn">L. S.</cite>

    Kā strādājošs pensionārs ar minimālo algu var palikt parāda valstij, nodokļi atskaita no pirmā eirika, un no algas nodoklis 150-170eiro,kā??????????

Leave a Comment