UniCredit riskē ar Berlīnes neapmierinātību, lai palielinātu līdzdalību Vācijas Commerzbank akcijās

Ja darījums tiks apstiprināts, tas padarīs Itālijas banku Commerzbank par lielāko akcionāru – par nepatiku Vācijas valdībai.

UniCredit ir paziņojusi, ka tā ir palielinājusi savu līdzdalību Vācijas aizdevējā Commerzbank, kas, visticamāk, saasinās saspīlējumu ar Berlīni.

Itālijas banka paziņoja, ka tā palielina savu līdzdalību no aptuveni 9 % līdz 21 %, taču darījums ir jāapstiprina regulatoriem.

Tā arī paziņoja, ka ir iesniegusi Eiropas Centrālajai bankai pieprasījumu palielināt savu līdzdalību līdz 29,9 %.

“UniCredit uzskata, ka Commerzbank ir ievērojama vērtība, ko var iegūt atsevišķi vai UniCredit ietvaros, un tas ir izdevīgi Vācijai un plašākām bankas ieinteresētajām pusēm,” teikts Itālijas aizdevēja paziņojumā.

“Tomēr, līdzīgi kā UniCredit gadījumā, lai šādu potenciālu izmantotu, ir nepieciešama rīcība,” tā piebilda.

Ja aizdevēja 21 % akciju apstiprinās, UniCredit kļūs par lielāko Commerzbank akcionāru, neraugoties uz Berlīnes pretestību.

Vācijas valdība, kurai pašlaik pieder 12 % Commerzbank, pagājušajā nedēļā paziņoja, ka tā apturēs plānoto savu akciju pārdošanu.

Politiķi ir sašutuši par to, kā UniCredit rīkojas ar Commerzbank īpašumtiesībām, apsūdzot aizdevēju, ka tas slēpj informāciju par savu līdzdalību.

Itālijas banka šomēnes iegādājās 4,5 % Commerzbank akciju, ko tā iegādājās no Vācijas valdības.

Saskaņā ar FT sniegto informāciju valsts tikai pēdējā brīdī tika informēta, ka Commerzbank jau pieder 4,5 % akciju, tādējādi tās kopējā līdzdalība sasniedz 9 %.

UniCredit bija uzkrājusi sākotnējo daļu, izmantojot atvasinātos finanšu instrumentus – metodi, kas neprasīja pilnīgu informācijas atklāšanu.

Tomēr Itālijas bankas izpilddirektors Andrē Orcel ir publiski paziņojis, ka Berlīne tika informēta par UniCredit esošo daļu pirms otrās 4,5 % iegādes.

Pret UniCredit pārņemšanu īpaši iebilst arodbiedrības, jo pastāv bažas, ka apvienošanās varētu izraisīt darba vietu samazināšanu un kavēt mazo un vidējo uzņēmumu kreditēšanu.

Šonedēļ Commerzbank notiks tās vadības un uzraudzības padomes sanāksmes, un UniCredit būs galvenā darba kārtības tēma.

Leave a Comment