Francijas un Spānijas inflācija samazinās zem 2 %, veicinot cerības par likmju samazināšanu

Inflācija, kas ir zemāka, nekā gaidīts, veicina prognozes, ka Eiropas Centrālā banka oktobrī turpinās samazināt bāzes procentu likmi.

Inflācija divās no trim spēcīgākajām eiro zonas valstīm septembrī sasniedza trīs gadu zemāko līmeni – zem 2%, tādējādi radot cerības, ka Eiropas Centrālā banka (ECB) oktobrī turpinās samazināt likmes.

Saskaņā ar Francijas statistikas biroja INSEE ātrajām aplēsēm ES harmonizētais gada inflācijas līmenis Francijā septembrī samazinājās līdz 1,5%, kas ir zemākais rādītājs kopš 2021. gada jūlija un zemāks nekā 2,2%, liecina Francijas statistikas biroja INSEE ātrais novērtējums.

Mēneša salīdzinājumā cenas samazinājās par 1,2%, kas ir lielākais kritums vismaz kopš 1990. gada.

Arī Spānijas ES harmonizētais gada inflācijas līmenis septembrī bija zemāks, nekā gaidīts, proti, 1,7%, samazinoties no 2,4% augustā līdz zemākajam līmenim kopš 2021. gada marta, saskaņā ar Spānijas statistikas biroja INE provizoriskajiem datiem.

Salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi Spānijas cenas samazinājās par 0,1%.

Pārsteidzošo gada inflācijas kritumu galvenokārt noteica enerģijas cenu samazināšanās abās valstīs. Francijas pārtikas cenas saglabājās nemainīgas, bet Spānijas cenas salīdzinājumā ar 2023. gada septembri samazinājās.

Pamatinflācija (cenu kāpums, neskaitot pārtikas un enerģijas cenas) abās valstīs septembrī samazinājās līdz 2.4%.

Zemākas inflācijas gaidas varētu veicināt turpmāku ECB procentu likmju samazināšanu

Zemāka inflācija varētu dot lielāku iespēju Eiropas Centrālajai bankai turpināt samazināt bāzes procentu likmes pēc diviem šādiem soļiem šogad. Septembrī ECB samazināja noguldījumu iespējas likmi – likmi, ar kuras palīdzību tā nosaka monetārās politikas nostāju, – par 25 bāzes punktiem līdz 3.50% pēc līdzīga soļa jūnijā.

ECB koncentrējas uz 2% inflācijas mērķa sasniegšanu, tomēr lēmumi tiek pieņemti, pamatojoties arī uz pamatinflācijas rādītājiem.

Piektdienas dati, kas bija labāki, nekā gaidīts, veicināja tirgus likmes uz vēl vienu 0.25% samazinājumu 17. oktobrī. Pamatojoties uz cenu noteikšanu, saskaņā ar Bloomberg datiem investori tam piešķir 70% iespēju.

Leave a Comment