Aicina piedalīties talkā invazīvās sugas – krokainā roze – izplatības mazināšanai

Pasaules Dabas Fonds un Dabas aizsardzības pārvalde kopā ar uzņēmumu “Lidl Latvija” sestdien, 10. septembrī, no plkst. 11.00 līdz 14.00 aicina piedalīties dabas saglabāšanas iniciatīvas “Daru labu dabai” talkā Jaunķemeros. Pasākumā plānots turpināt ikgadējos darbus invazīvās svešzemju sugas – krokainā roze – izplatības mazināšanai.

“Daru labu dabai” pasākumi talku veidā sniedz ikvienam interesentam iespēju tikies ar dabas ekspertiem un kopīgi darboties dabas teritoriju atjaunošanā, gūstot jaunas zināšanas par dažādiem biotopiem, dabas vērtībām un šoreiz tieši par piekrastes biotopiem – kāpām, to lomu ekosistēmā un galvenajiem apdraudējumiem. Dienas uzdevums būs ravēt invazīvo auga sugu – krokaino rozi (Rosa rugosa).

“Invazīvās sugas, kuru vidū ir arī krokainā roze, negatīvi ietekmē vietējās augu un dzīvnieku sugas un biotopus, stipri samazinot vietējo sugu daudzveidību. Visjutīgākie ir tieši piejūras kāpām raksturīgie augi. Vietās, kur aug krokainā roze, samazinās arī atpūtai piemērotas platības, un atpūtnieki izvēlas ar šiem augiem neapaugušas pludmales vai to daļas,” stāsta Dabas aizsardzības pārvaldes Ķemeru Nacionālā parka dabas centra vadītāja Agnese Balandiņa.

Aicinot iedzīvotājus iesaistīties talkā, „Lidl Latvija“ Korporatīvās sociālās atbildības vadītāja Antra Birzule atzīmē: „Lidl saprot vides bioloģiskās daudzveidības lomas nozīmīgumu ekosistēmās. Tās veicināšana ir daļa no Lidl ilgtspējas stratēģijas. Iesaistoties iniciatīvā “Daru Labu Dabai” mēs aicinām visus Latvijas iedzīvotājus pievērst lielāku uzmanību vides bioloģiskās daudzveidības nozīmīgumam un nākt palīgā vietējai dabai, samazinot invazīvo augu negatīvo ietekmi uz mūsu apkārtējo vidi.”

Dalība pasākumā ar iepriekšēju pieteikšanos līdz 8. septembrim, aizpildot pieteikuma anketu.

Pasākuma noslēgumā visi talcinieki tiks cienāti ar spēcinošu zupu. Dalībnieki aicināti ņemt līdzi savus traukus. Vairāk informācijas par pasākumu pieteikuma anketā un Facebook pasākumā.

Par iniciatīvu “Daru labu dabai” www.darudabai.lv

Labie darbi dabai talku veidā notiek īpaši aizsargājamajās dabas teritorijās, tostarp, nacionālajos parkos. Tie piemēroti no 10 līdz pat 100 cilvēku lielam skaitam. Kopīgi talkojot, iespējams ne tikai palīdzēt Latvijas dabā saglabāt tās unikālās ainavas, bet arī mācīties par Latvijā sastopamajām dabas vērtībām, praktizēties dažādu biotopu ieteicamajos apsaimniekošanas darbos, kā arī apceļot un izzināt Latviju.

Par Pasaules Dabas Fondu www.pdf.lv

Pasaules Dabas Fonds ir Latvijā reģistrēta sabiedriskā labuma organizācija, World Wide Fund for Nature (WWF) asociētais partneris, kas Latvijā darbojas kopš 1991. gada. Pasaules Dabas Fonda misija ir veidot nākotni, kurā cilvēki un daba dzīvo harmonijā. Organizācijas mērķis ir dabas aizsardzība, lai saglabātu ģenētisko, sugu un ekosistēmu daudzveidību, nodrošinātu atjaunojamo dabas resursu nenoplicinošu izmantošanu tagad un nākotnē, palīdzētu samazināt piesārņojumu, dabas resursu un enerģijas izšķērdīgu patēriņu.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment