Caur laboratoriskām pārbaudēm iziet 78 Ukrainas izcelsmes olas un olu produkcijas, informē PVD

Pārtikas un veterinārais dienests, informē, ka šī gada pirmajā pusgadā ir veicis 78 laboratoriskās pārbaudes uz Salmonella spp. un veterināro zāļu atliekvielām (kokcidiostatiskajiem līdzekļiem un nitromidazolu) Ukrainas izcelsmes olām un olu produktiem.

Līdz šim laboratoriski apstiprināti divi gadījumi, kad olu baltuma masā konstatēja Salmonella spp, par kuriem ziņots RASFF – Eiropas Komisijas Ātrās brīdināšanas sistēmai pārtikai un barībai (ziņojumi RASFF 2019.1563 no 26.04.2019. un 2019.1698 no 07.05.2019.).

Izskanējusī informācija par it kā trešo gadījumu radās Eiropas Komisijas RASFF sistēmas kļūdas dēļ, kad sistēma atkārtoti bija uzģenerējusi otro ziņojumu. Kļūda sistēma tika operatīvi novērsta.

Informējam, ka dienests turpina pastiprinātu Ukrainas izcelsmes olu produktu kontroli kravām, kas tiek ievesta caur robežkontroles punktiem. Papildus, lai izvērtētu citu veidu Ukrainas izcelsmes olu produktu un olu nekaitīgumu, visām importētajām kravām uz robežas tiek ņemti paraugi laboratoriskiem izmeklējumiem gan uz veterināro zāļu atliekvielām, gan Salmonella spp klātbūtni.

Jāpiebilst, ka iepriekš minētie produkti Eiropas Savienībā tiek ievesti no Eiropas Komisijas pārbaudītiem un atzītiem Ukrainas uzņēmumiem, kuri ir iekļauti EK atzīto uzņēmumu sarakstā olu un olu produktu importam uz ES. Latvija ir Eiropas Savienības dalībvalsts, un mums ir saistošs Eiropas Savienībā spēkā esošais regulējums.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment