Itālijas enerģētikas gigants Eni atklāj naftas un gāzes ieguves paplašināšanas plānus

Uzņēmums Eni paziņo, ka tas turpina paplašināt savus naftas un gāzes projektus Kongo Republikā un Kotdivuārā.

Itālijas naftas un gāzes gigants Eni ir paziņojis par saviem naftas un gāzes ieguves paplašināšanas plāniem un sniedzis pārskatu par otrā ceturkšņa peļņu, 2024. gada otrajā ceturksnī uzrādot koriģēto tīro peļņu 1,519 miljonu eiro apmērā, kas ir par 21% mazāk nekā 1,935 miljoni eiro attiecīgajā ceturksnī pagājušajā gadā.

Lai gan tas bija samazinājums salīdzinājumā ar pagājušo gadu, uzņēmums tomēr pārsniedza analītiķu prognozes, kas bija 1,42 miljardi eiro, jo tā gāzes un sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) nodaļām veicās ārkārtīgi labi.

Koriģētā tīrā peļņa 2024. gada pirmajā pusgadā bija 3 101 miljons eiro, kas ir par 36 % mazāk nekā 4 842 miljoni eiro 2023. gada pirmajā pusgadā.

Uzņēmuma tīrā nauda no darbības 2024. gada otrajā ceturksnī pieauga no 4,443 miljoniem eiro līdz 4,571 miljonam eiro. Gada pirmajā pusgadā Eni neto naudas līdzekļi no darbības bija 6 475 miljoni eiro, kas ir par 13 % mazāk nekā attiecīgajā periodā pērn.

Eni reģistrēja arī grupas koriģēto pro-forma peļņu pirms procentiem un nodokļiem (EBIT) 4,1 miljarda eiro apmērā gada otrajā ceturksnī, kā arī koriģēto naudas plūsmu pirms apgrozāmā kapitāla 3,9 miljardu eiro apmērā tajā pašā periodā.

Šos rādītājus palīdzēja sasniegt stabilākas gāzes cenas, stabila jēlnaftas realizācija un labākas rafinēšanas peļņas, kas palīdzēja kompensēt ķīmisko ķīmisko produktu peļņas samazināšanos.

Eni izpilddirektors Klaudio Deskalci (Claudio Descalzi) peļņas pārskatā teica: “gada otrajā ceturksnī mēs esam uzrādījuši rezultātus, kas pārsniedz gaidītos, apliecinot ievērojamo progresu, ko Eni ir guvusi vairākās mūsu stratēģijas jomās, kā arī salīdzinājumā ar plānu, kas investoriem tika izklāstīts martā.

“Mums ir skaidrs mērķis attīstīt mūsu uzņēmējdarbības virzienus, kuros mums ir konkurences priekšrocības: naftas un gāzes ieguvi, biorafinēšanu un atjaunojamo energoresursu ražošanas jaudu, un katrā no tiem esam panākuši iespaidīgu izaugsmi. Mēs uzlabojam savu augšupvērsto portfeli, nesen paziņojot par atsavināšanu no mūsu neprofila aktīviem Aļaskā, pašlaik pabeidzot Nigērijas sauszemes aktīvu pārdošanu un vienojoties ar Ithaca Energy par mūsu Apvienotās Karalistes aktīvu apvienošanu.”

Uzņēmums arī atklāja, ka šī atsavināšana ievērojami palīdzēs līdz 2024. gada beigām ievērojami samazināt aizņemto līdzekļu īpatsvaru zem 0,2, kas būtu labāks rādītājs, nekā gaidīts. Eni šogad arī īsteno akciju atpirkšanas programmu 1,6 miljardu eiro apmērā.

Eni atklāja, ka tās naftas un gāzes ieguve ir palielinājusies par 6 % salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, ko galvenokārt veicināja nepārtrauktā ražotņu paplašināšana Kongo Republikā un Kotdivuāras Kotdivuārā, kā arī Lībijas ražošanas apjoma pieaugums. Uzņēmums ir arī atklājis nozīmīgu jaunu atradumu Meksikas piekrastē, Surestes baseinā.

Uzņēmums pašlaik risina arī sarunas ar privātā kapitāla uzņēmumu KKR, lai tas iegādātos 20 % līdz 25 % akciju Enilive, Eni biodegvielas ražotnē. Enilive nodarbojas ar biometāna ražošanu, biorafinēšanu un viedas mobilitātes risinājumiem.

 

Leave a Comment