Samazinoties enerģijas cenām, inflācija Spānijā jūlijā samazinājās līdz piecu mēnešu minimumam, uzrādot labākos rādītājus Eiropā

Cenu kritumu veicināja pārtikas produktu cenu samazināšanās, jo lētākas kļuva tādas preces kā sviests, piens, makaroni, milti un vistas gaļa.

Saskaņā ar Valsts statistikas institūta (INE) provizoriskajām aplēsēm Spānijas gada inflācijas līmenis jūlijā samazinājās par 2,8 %, salīdzinot ar 3 % jūnijā. Tas bija zemākais rādītājs pēdējo piecu mēnešu laikā un mazāks par analītiķu prognozētajiem 3 %.

Šo skaitli galvenokārt noteica pārtikas un elektroenerģijas cenu kritums, lai gan kultūras un atpūtas izmaksas joprojām pieauga tādā pašā līmenī kā iepriekšējā gadā.

Cenas samazinājās tādām pārtikas precēm kā sviests, piens, makaroni, vistas gaļa un milti. Tas galvenokārt bija saistīts ar to, ka Spānijā līdz 2024. gada 30. septembrim tika pagarināta pagaidu nulles pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme pamata pārtikas precēm. Šī regula pirmo reizi tika ieviesta pagājušā gada sākumā.

BBVA Research galvenais ekonomists Spānijā Migels Kardoso Lekurtuā teica: “Būs interesanti vērot, vai pārtikas cenu lejupvērstais spiediens ir sākums korekcijai, kas varētu ilgt nākamos 12 mēnešus. Klimata apstākļi ziemā un pavasarī izbeidza sausumu un varētu mainīt daļu no 2022. un 2023. gadā novērotā cenu pieauguma. Pamatinflācija varētu arī tieši gūt labumu no šīs tendences, ja tā ietekmē arī apstrādātu pārtiku. Tomēr šobrīd jūlija dati varētu būt vienreizēji.”

Arī citās nozarēs, piemēram, iekšzemes tūrismā un jūras transportā, turpinās cenu kritums, kā arī dažu tehnoloģiju produktu, piemēram, datoru un mobilo tālruņu, cenu samazināšanās.

Arī gada pamatinflācijas gada inflācijas līmenis jūlijā, kurā neiekļauj pārtikas un enerģijas cenas raksturīgo svārstību dēļ, samazinājās līdz 2.8% (jūnijā tas bija 3%). Tas bija zemākais rādītājs kopš 2022. gada janvāra. Mēneša inflācijas rādītājs jūlijā samazinājās līdz -0,5% salīdzinājumā ar 0,4% jūnijā. Tas bija lielākais kritums kopš 2022. gada septembra un pirmais samazinājums astoņu mēnešu laikā.

Leave a Comment