Juris Jansons: “Ar vienu roku dod un ar otru paņem atpakaļ,” nodokļu reformas dēļ cietīs jaunās māmiņas un ģimenes

Tiesībsargs Juris Jansons LNT raidījumā “900 sekundes” intervijā sacīja, ka nodokļu reformas par potenciālajiem ķīlniekiem nostāda jaunās māmiņas un ģimenes ar bērniem. 

“Ar vienu roku dod un ar otru paņem atpakaļ,” Jansons atzīst, ka solītie reformas rezultāti nesakrīt ar šī brīža situāciju.

Solījumi pēc nodokļu reformas par mazo algu palielināšanos ir velti, jo liela daļa cilvēku nemaz nekvalificējas atvieglojumiem, taču lielo algu saņēmējiem, kas aizvadītajā gadā piedzīvoja minimālu ienākumu kritumu, reformas iespaidā to kompensēšot.

Pēc šādas situācijas, tiesībsarga secinājumi ir tādi, ka ir izveidojusies situācija – jo vairāk bērnu, jo mazāki atvieglojumi. Absurdi, vai ne?

Sakarā ar Valsts ieņēmuma dienesta aprēķinu metodēm, dotajā situācijā sanāk, ka arī jaunās māmiņas, atgriežoties darbā, būs cietējas, jo viņām būs jāveic nodokļu piemaksa, teica Jansons.

Pēc viņa domām, nodokļu sistēma nodokļu maksātājiem ir necaurredzama, un taisnība vien ir. Brīžiem mēs maksājam nodokļus pat nezinot par ko. Visdrošākais variants būtu veidot uzkrājumus, jo situācija var būt bēdīga pat visgodīgākajiem nodokļu maksātājiem, kuri beigās pat var kļūt par parādniekiem.

Tiesībsargs novērojis, ka nodokļu reforma pozitīvi ietekmējusi uzņēmējdarbību, taču tieši pretēji ir ar parastiem iedzīvotājiem: “Bet attiecībā uz iedzīvotājiem kaut kas ir piemirsts, aizmirsts, sasteigs, nav pārdomāts.”

Avots: tvnet.lv

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment