-

Krievijas propagandas mediju koncerns Russia Today gribēja iegādāties radio SWH – darījums nenotika pateicoties vietējam uzņēmumam

 

Pēdējā dienās viens no lielākajiem skandāliem Latvijā ir  LTV studijas izmantošana Krievijas televīzijas kanāla “Russia Today” (RT) vajadzībām. Jāatgādina, ka RT ir daļa no liela mēroga Krievijas mediju propagandas tīkla, kura mērķis ir “potēt” Krievijas draudzīgu informāciju rietumu sabiedrībā.

Tomēr šī nav pirmā reize, kad RT vistiešākajā veidā centusies “uzdarboties” Latvijā. RT ilgu laiku bija ļoti reāls Latvijā ietekmīgās radiostacijas SWH pircējs. Darījums galu galā nenotika tikai pateicoties tam, ka savu piedāvājumu nopirkt radiostaciju izteica vietējais uzņēmums Media Support.  Ja ne šis piedāvājums, iespējams, radio SWH būtu bijis jau RT rokās.

Radio SWH  īpašniekus mainījis vairākkārt. Pēdējo reizi pirms trim gadiem 80% akciju nopirka Tatjana Tolstaja. Viņa ir Krievijas, Maltas un Igaunijas pilsone, kura dzimusi Ukrainā un dzīvojusi Sanktpēterburgā. Bet Vladimira Putina režīma dēļ Krieviju pametusi un jau vairākus gadus apmetusies savrupnamā nelielā piejūras ciematā dažu minūšu braucienā no Tallinas.

Radio SWH direktors Jānis Šipkēvičs TV3 skaidroja, ka radio trešajai akcionārei no noteiktām aprindām nāca mājieni, ka, ja viņa pārdod savas akcijas, tad tās, protams, jāpiedāvā mūsu kaimiņzemes lielākajam propagandas mediju tīklam „Russia Today”. „Cilvēki, kuri nosaka tālāk šīs mediju kompānijas attīstību un izplatīšanos ārpus Krievijas. Es šos cilvēkus nepazīstu un mani ar viņiem nesaveda kopā. Bet es ļoti novērtēju mūsu akcionāres drosmi, ka viņa to nepieļāva”, TV3 raidījumam „Nekā Personīga” norāda Jānis Šipkēvičs.

„Būdama zolīda kundze, viņa laicīgi par šo mājienu brīdināja un mēs sapratām, ka mums ļoti ātri jānoreaģē un jāatrod investors, lai šāds darījums pat teorētiski nebūtu iespējams”, piebilst Šipkēvičs.

Lasi arī: Maskavā parādās Vladimira Putina “kapa vieta” ar pieminekli

Krievijas valsts finansētais mediju koncerns “Rossiya Segodnya” Latvijas mediju tirgū vēlējies nonākt jau kopš 2015.gada. Tā vadītājs Dmitrijs Kiseļovs Rīgā gribēja reģistrēt pārstāvniecību. Tomēr Uzņēmumu reģistrs to neļāva. Tad Latvijā darbu sāka Sputnik “informācijas portāls”. Domēnu sputnik.lv aizliedza, bet nu portāls reģistrēts ārvalstīs un turpina strādāt. Ilgāku laiku “Rossiya Segodnya” koncernā esošā SPUTNIK radio ierakstus pārraidīja ar bijušo „saskaņieti” un vēlāk partijas „Alternatīve” politiķi Aleksandru Mirski saistītais „Auto radio”.

Radio SWH direktors uzrunājis vairākus iespējamus radio pircējus, bet daudzi atteikuši. Uzņēmējs Aivars Gobiņš, kura tēvs savulaik bijis viens no „Sofware House Rīga” dibinātājiem, darījumam piekritis.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment