Nilu Ušakovu atstādina no Rīgas domes mēra amata pienākumu pildīšanas

Foto: Sputnik / Sergey Melkonov

Oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis” ir ievietota informācija par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces (AP) izdoto rīkojumu par Rīgas mēra Nila Ušakova (S) atstādināšanu no Rīgas domes priekšsēdētāja amata pienākumu pildīšanas.

Rīkojumā, ko izdevis pūce, uzskaitīti vairāki pārkāpumi, ko veicis Nils Ušakovs un pašvaldības SIA “Rīgas satiksme” kapitāla daļu turētāja pārstāvis. Viens no pārkāpumiem ir 2017. gada pārskatā par Rīgas pilsētas pašvaldības budžeta izpildi, “Rīgas satiksmes” finanšu datos neesot pareizi iegrāmatoti 18,43 miljoni eiro, kas nozīmē, ka līdzekļi nav izlietoti saskaņā ar pašvaldības konsolidētajā kopbudžetā paredzēto mērķi, ziņo portāls jauns.lv.

 Tā kā ir veikts šāds pārkāpums, Ušakovs reizē ir arī pārkāpis vairāku citu likumu normas, kas saistītas ar šo gadījumu, piemēram:

  • Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likuma normas;
  • Likuma par budžetu un finanšu vadību, kā arī likuma “Par pašvaldību budžetiem” normas;
  • Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma normas;
  • likuma “Par grāmatvedību” normas.

Atbildes vēstulē Ušakovam esot bijis “Ernst & Young Baltic” ziņojuma par “Rīgas satiksmi” kopiju, jo tas bija viņa pienākums pret Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, taču Pūce savā ziņojumā norāda, ka atstādinātais mērs to nav izdarījis:

“Tāpat arī domes priekšsēdētājam Nilam Ušakovam ir pienākums patstāvīgi izvērtēt bijušo valdes locekļu atbildību, nevis norobežoties no šā pienākuma izpildes, uzdodot to veikt pašreizējai “Rīgas satiksmes” valdei”.

 

Rīkojumā, par Ušakova izdarītajiem pārkāpumiem, minēts, ka viņš kā “Rīgas satiksmes” kapitāla daļu turētāja pārstāvis, neesot rīkojies “kā krietns un rūpīgs saimnieks”. Daļa lēmumu, kas tika pieņemti saistībā ar autobusu “Solaris” iepirkumu, esot pieņemti sasteigti, pat nesagaidot atzinumu.

Ušakovam bija nepieiešams izdarīt grozījumus “Rīgas satiksmes” statūtos, taču to viņš nav izdarījis.

Nākošajā lappusē turpini lasīt Ušakova veiktos pārkāpumus

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment