No 2027. gada Japānas Mitsubishi nodrošinās H3 raķetes Francijas Eutelsat

Japānas uzņēmums Mitsubishi Heavy Industries (MHI) ir vienojies no 2027. gada nodrošināt vairākus H3 raķešu startus Francijas satelītu uzņēmumam Eutelsat Group, paziņoja uzņēmums.

Šis darījums ir nozīmīgs ārzemju ieguvums Japānas 220 miljardu jenu (1,55 miljardu ASV dolāru) vērtajam valsts atbalstītajam H3 raķešu projektam, kas februārī pēc neveiksmes pagājušajā gadā veica pirmo veiksmīgo lidojumu.

Eutelsat, kas ir pasaulē trešais lielākais satelītu operators pēc ieņēmumiem, kļūs par otro H3 ārzemju klientu pēc Lielbritānijas Inmarsat, norāda MHI.

Tas ir pirmais līgums starp Eutelsat un MHI, un tā mērķis ir dažādot Eutelsat palaišanas iespējas satelītu izvietošanai nākotnē. H3 raķete, kas nomainīs H-2A raķeti, ir izstrādāta tā, lai tā būtu rentablāka un konkurētspējīgāka starptautiskajā tirgū, veicinot MHI stratēģiju, lai nodrošinātu vairāk komerciālu palaišanu visā pasaulē.

MHI pārstāvis atteicās komentēt detalizētus nosacījumus, tostarp izmaksas un orbītas veidus, kādos Eutelsat izmantos H3 satelītu palaišanai.

MHI iepriekš ir paziņojusi, ka tās mērķis ir samazināt H3 izmaksas par vienu palaišanu līdz 5 miljardiem jenu un palielināt raķešu palaišanu skaitu līdz desmit raķešu palaišanas reizēm gadā.

MHI un Japānas valdībai H3 ir vadošā raķete Japānas satelītu un izpētes misijām, kā arī izmaksu ziņā konkurētspējīgs produkts, ņemot vērā pieaugošo globālo pieprasījumu pēc raķetēm pēc tādu komerciālo palaišanas operatoru kā SpaceX parādīšanās.

Eutelsat pēc apvienošanās ar OneWeb pagājušajā gadā konkurē ar Īlona Maska vadīto SpaceX struktūrvienību Starlink zemes orbītas sakaru satelītu nozarē.

Šogad ir izstrādātas vairākas jaunas raķetes. Boeing un Lockheed Martin kopuzņēmuma United Launch Alliance izstrādātā raķete Vulcan janvārī veiksmīgi lidoja. Jūlijā debitēja Ariane 6, ko Airbus un Safran Ariane Group radīja Eiropas Kosmosa aģentūras vajadzībām.

Leave a Comment