Volvo peļņa samazinās, jo kravu pārvadājumu un būvniecības aktivitāte palēninās

Zviedrijas ražotājs pieredzēja transportlīdzekļu pārdošanas apjomu kritumu un prognozē nelielu izaugsmi 2025. gadā.

Volvo neto apgrozījums 2024. gada trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu samazinājās par 12%, sasniedzot 117 miljardus Zviedrijas kronu (10,27 miljardus eiro).

Tajā pašā periodā koriģētie pamatdarbības ienākumi sasniedza 14,1 miljardu Zviedrijas kronu, kas ir mazāk nekā 19,3 miljardi Zviedrijas kronu gadu iepriekš. Transportlīdzekļu pārdošanas apjoms bija par 11 % mazāks nekā iepriekšējā gadā, un īpaši samazinājās pieprasījums pēc kravas automobiļiem.

“Salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu mūsu kravas automobiļu kopējais piegādātais apjoms samazinājās par 16%, ko lielā mērā noteica pavasarī sāktā vieglo kravas automobiļu modeļu nomaiņa Eiropā,” teica Volvo izpilddirektors Martins Lundstedts.

“Smagās kravas automobiļu piegādes bija par 9% mazākas salīdzinājumā ar ļoti spēcīgo attīstību pagājušajā gadā,” viņš piebilda. Tikmēr pieprasījums pēc Volvo celtniecības tehnikas ir samazinājies.

Salīdzinot ar 2023. gada trešo ceturksni, mašīnu piegādes samazinājās par 12%, savukārt neto pārdošanas apjoms, ņemot vērā valūtas kursu, samazinājās par 20%.

Uzņēmums pievērš uzmanību arī pārejai uz “zaļo” ekonomiku, norādot, ka ir jādara vairāk, lai palielinātu pieprasījumu pēc elektriskajiem kravas automobiļiem. Volvo norādīja, ka ir jāpaplašina uzlādes infrastruktūra un jāsamazina īpašumtiesību izmaksas, iespējams, ieviešot veicināšanas shēmas.

Akumulatoru ražotnes atcelšana

Šie komentāri izskanēja pēc tam, kad pagājušajā mēnesī Volvo paziņoja, ka atliek akumulatoru rūpnīcas būvniecību Mariestadā, Zviedrijā. Pagaidām nav skaidrs, vai tas aizkavēs plānoto ražošanas uzsākšanu.

Ņemot vērā neapmierinošo pieprasījumu pēc lielākās daļas produktu, autobusu tirgi bija spožs Volvo spilgtais punkts uzņēmuma jaunākajos atjauninātajos peļņas rādītājos.

Trešajā ceturksnī, salīdzinot ar to pašu periodu pērn, neto pasūtījumu apjoms autobusiem pieauga par 6 %. Ņemot vērā neskaidros ekonomiskos apstākļus, Volvo paredz, ka nākamajā gadā tā kopējā darbība būs salīdzinoši stabila.

 

Leave a Comment