Bruneja ievieš nāvessodu, nomētājot ar akmeņiem, kā sodu par geju seksuālām attiecībām

No nākamās nedēļas Bruneja sāks piemērot nāves sodu, nomētājot ar akmeņiem, kā sodu par geju seksu un laulības pārkāpšanu, kas ir daļa no valsts ļoti kritizētās šariata likuma īstenošanas.

No 3. aprīļa cilvēki sīkajā Dienvidaustrumāzijas karaļvalstī tiks pakļauti drakoniski jaunam sodam, kas ietver arī rokas un pēdu amputāciju par zādzības izdarīšanu.

Bruneja, kas pēdējos gados ir pieņēmusi konservatīvāku islāma formu, pirmo reizi paziņoja par savu nodomu ieviest šariata likumu 2013. gadā, kas ir islāma tiesību sistēma, kas uzliek stingrus korporatīvos sodus.

Tā bija Brunejas sultāna Hassanala Bolkiaha direktīva, kurš ir viens no pasaules bagātākajiem līderiem, viņa personiskā bagātība ir apmēram 15 miljardi sterliņu mārciņu. Sultāns troni ir  noturējis kopš 1967. gada. Jaunā kriminālkodeksa ieviešanu viņš raksturoja kā “lielu sasniegumu”.

2014. gadā Brunejas solījumi ieviest šariata likumu rosināja protestus Losandželosā, ārpus slavenās Beverlihilasas viesnīcas un Hotel Bel Air, kas abas piederēja bagātākajai naftas nācijai. Viesnīcas tika apsūdzētas par hipokrātijas augstumiem” – par paku piedāvāšanu transeksuāļu, homoseksuāļu (LGBT) pāriem, vienlaikus finansiāli atbalstot valsti, kas līdz nāvei nosodījusi homoseksuālistus.

Bruneja bija britu kolonija līdz 1984. gadam, un abām valstīm joprojām ir ciešas saites. Homoseksualitāte Brunejā ir bijusi nelikumīga kopš britu koloniālās valdīšanas, bet saskaņā ar jaunajiem likumiem tagad tā ir sodāma ar nāvi vai nomētāšanu ar akmeņiem, nevis ar cietumsodu. Nāvessods attieksies arī uz laulības pārkāpšanu un izvarošanu.

Paziņojumu, ka šariata likums tiks izsludināts no nākamās nedēļas, īpaši vēršoties pret geju kopienu, cilvēktiesību grupas lēmumu uztvēra ar šausmām. “Amnesty International” mudināja Bruneju nekavējoties apturēt sankciju ieviešanu, kas, pēc viņu teiktā, ir “ļoti kļūdainas”.

Nākošajā lappusē lasi, kā iespējams varētu cīnīties ar šo likumu

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment