Equinor iegādājas 9,8% jūras vēja enerģijas attīstītāja Orsted akciju

Norvēģijas Equinor ir iegādājies 9,8 % akciju Dānijas jūras vēja ģeneratoru parku attīstītāja Orsted, kas novērtētas aptuveni 2,5 miljardu ASV dolāru apmērā, pirmdien paziņoja uzņēmums, kas cenšas palielināt savu atjaunojamo enerģijas avotu portfeli.

Orsted akciju vērtība ir samazinājusies par 69 % no 2021. gadā sasniegtā visu laiku augstākā līmeņa, jo jūras vēja enerģijas nozare ir saskārusies ar strauji augošām izmaksām un turbīnu tehniskajām problēmām.

Taču Equinor paziņoja, ka tās akciju iegāde ir ilgtermiņa likme uz šo nozari pēc tam, kad Norvēģijas uzņēmums lēni progresēja savu vērienīgo atjaunojamās enerģijas mērķu sasniegšanā.

Darījums tiks ieskaitīts Equinor atjaunojamās enerģijas portfeļa mērķa sasniegšanā, pievienojot 1,7 gigavatus (GW) neto ražošanas jaudas no uzņēmuma mērķa līdz 2030. gadam uzstādīt 12-16 GW, aģentūrai Reuters sacīja izpilddirektors Anderss Opedals.

Līdz 2023. gada beigām uzņēmumam bija mazāk nekā 1 GW uzstādītās atjaunojamo energoresursu jaudas. “Mēs to uzskatām par labu pretciklisku gājienu šajā brīdī, lai iekļūtu ļoti pievilcīgā portfelī,” sacīja Opedāls.

Orsted akciju cena pēc šīs ziņas pieauga par vairāk nekā 8 %, bet pēc tam samazināja pieaugumu un plkst. 13.00 pēc Griničas laika bija par 5,8 % augstāka. Equinor akcijas samazinājās par 3,9 %.

Equinor paziņoja, ka neplāno palielināt savu akciju daļu virs 10 % un necentīsies iegūt pārstāvību valdē. Pasaulē lielāko jūras vēja enerģijas attīstītāju pagājušajā gadā ietekmēja izmaksas un projektu kavējumi, jo inflācija palielināja turbīnu un citu iekārtu un pakalpojumu cenas.

“Jūras vēja nozare pašlaik saskaras ar virkni problēmu, taču mēs joprojām esam pārliecināti par nozares ilgtermiņa perspektīvām un par to, ka jūras vēja enerģētikai būs izšķiroša nozīme enerģētikas pārejas procesā,” norāda Opedāls.

Equinor īpašumtiesību pozīcija tika veidota laika gaitā, kombinējot tirgus pirkumus un bloku tirdzniecību, norādīja uzņēmums. Ieguldījums padara Equinor par otro lielāko Orsted akcionāru aiz Dānijas valdības.

Cīnoties, lai atjaunotu ieguldītāju uzticību, Orsted februārī samazināja savus ieguldījumu un jaudas mērķus un apturēja dividenžu izmaksu, veicot plašu pārskatīšanu. Uzņēmumam Dānijā ir plašs politiskais atbalsts, un nekas neliecina, ka valsts atteiksies no savas 51 % akciju daļas.

Dānija piesaistīja Goldman Sachs kā stratēģisko akcionāru pirms 10 gadiem, kad uzņēmums – bijušais DONG Energy – koncentrējās uz naftas un gāzes ražošanu. Volstrītas banka dubultoja savu 8 miljardu kronu ieguldījumu tikai divus gadus vēlāk, kad Orsted 2016. gadā tika kotēts Kopenhāgenā.

Leave a Comment