Francija apsver iespēju paaugstināt uzņēmējdarbības nodokļus: Ko tas nozīmē investoriem

Francijas valdība apsver iespēju ievērojami paaugstināt nodokļus uzņēmumiem, lai tie uzņemtos daļu izdevumu, kas saistīti ar valsts budžeta deficīta samazināšanu uz pusi līdz 2029. gadam.

Tomēr jaunais nodoklis varētu izmaksāt vairāk nekā vienu ceturto daļu no paredzamā Francijas biržā tirgoto lielāko uzņēmumu peļņas pieauguma, norāda Lielbritānijas starptautiskās bankas Barclays akciju izpētes analītiķi.

Francijas valsts budžeta deficīts ir vairāk nekā 6 % no IKP, kas ir ļoti tālu no sākotnēji plānotajiem 4,4 % 2024. gadā, savukārt parāds 2024. gada jūnija beigās sasniedza jaunu rekordu – 3,2 miljardus eiro, kas ir 112 % no ekonomikas produkcijas.

Premjerministrs Mišels Barnjē savā runā Nacionālajā asamblejā 1. oktobrī izklāstīja dažas detaļas, runājot par savu nodomu samazināt valsts budžeta deficītu no pašreizējā līmeņa, kas pārsniedz 6 % no IKP, līdz 5 % 2025. gadā un 3 % līdz 2029. gadam. Lai to panāktu, valdība nākamgad plāno atrast 60 miljardus eiro.

Plānotie pasākumi ietver izdevumu samazināšanu (kā ziņots, 2025. gadā par aptuveni 40 miljardiem eiro), Francijas turīgāko iedzīvotāju ārkārtas iemaksas, kā arī lielāko uzņēmumu, kas gūst ievērojamu peļņu, pagaidu un “ārkārtas līdzdalību”. Plānots arī jauns nodoklis akciju atpirkšanai, ziņo Le Monde.

Kā vēsta Francijas laikraksts Le Monde, kas analizē nodokļu pasākumu projektu, uzņēmumu ienākuma nodokļa likmi plānots paaugstināt par 8,5 %, t. i., no 25 % līdz 33,5 %, un tas skars uzņēmumus, kuru apgrozījums pārsniedz 1 miljardu eiro, sākot ar 2025. gadu. Līdz 2025. gadam uzņēmumu ienākuma nodokļa paaugstināšana varētu budžetā ienest 8 miljardus eiro.

Ierosinātais nodoklis smagi ietekmēs 40 nozīmīgāko akciju, kas ietilpst 100 lielāko Parīzes Euronext biržā tirgoto uzņēmumu vidū, paredzamo peļņas pieaugumu.

“Uzņēmumu ienākuma nodokļa paaugstinājumam vajadzētu skart ienākumus pirms nodokļu nomaksas, ko uzņēmumi gūst Francijā, tāpēc, ņemot vērā visus pārējos faktorus, kopējiem gaidāmajiem neto ienākumiem vajadzētu būt zemākiem,” Euronews Business sacīja Emmanuel Makonga un Emmanuel Cau no Barclays Investment Bank.

Viņi lēš, ka 2025. gadā CAC 40 peļņas uz akciju (EPS) pieaugums būs par 2,5 % mazāks: “Tādējādi pašreizējās aplēses par 9,4 % EPS pieaugumu 2025. gadā samazinātos līdz 6,9 %.”

Zemāks peļņas pieaugums ietekmē kopējo makroekonomisko sniegumu, “uzņēmumu ienākuma nodokļa pieaugums varētu nedaudz samazināt uzņēmumu biznesa investīcijas Francijā”, norāda analītiķi.

Lielāks uzņēmumu ienākuma nodoklis visvairāk negatīvi ietekmēs finanšu, komunikācijas un plašsaziņas līdzekļu un komunālo pakalpojumu nozares.

“Jo īpaši Francijas bankām, mūsu analītiķi uzskata, ka potenciālais nodokļa likmes palielinājums varētu likvidēt līdz 4% no peļņas uz vienu akciju,” teikts ziņojumā, piebilstot, ka Francijas uzņēmumu ienākuma nodokļa likmes palielinājuma par 1% ietekme varētu samazināt peļņas pieaugumu līdz 0,3% BNP un 0,5% SocGen & CredAg SA 2025. finanšu gadā.

Jaunā nodokļu likumprojekta galīgās detaļas tiks precizētas 9. oktobrī, kad valdība iesniegs jauno budžetu. Debates Nacionālajā asamblejā sāksies 21. oktobrī, un 29. oktobrī paredzēts oficiāls balsojums par ierosinātā budžeta “valsts ieņēmumu” daļu.

Leave a Comment