Jautrā atmosfērā ar banketu, dziesmām un dejām eitanāzijas nāvē pavada neārstējami slimo 47 gadus veco igaunieti Jani

Foto: Vladislav Musakko / VIRUMAA TEATAJA

Pirmā igauniete, 47 gadus vecā Jane, kura oficiāli saņēma atļauju pašrocīgi veikt pašnāvību Šveicē, aizvadītajā nedēļas nogalē savas dzimtās Pajusti pilsētiņas klubā pavisam nepiespiestā un jautrā atmosferā atvadījās no savas dzīves. No dzīves atvadījās ar banketu, dziesmām un dejām.

Vietējā klubā ir kinoekrāns, uz kura tika demonstrētas fotogrāfijas ar Jani, viņas kolēģiem un audzēkņiem. Vietējais laikraksts Virumaa Teataja raksta: “Jane burtiski staroja, ļoti priecājās”. Laikraksts publicēja apjomīgu rakstu par Janes atvadu ballīti, kuras devīze bija “Pavadīsim Jani ar dejām”.

Foto: Vladislav Musakko / VIRUMAA TEATAJA
Foto: Vladislav Musakko / VIRUMAA TEATAJA
Foto: Vladislav Musakko / VIRUMAA TEATAJA

Pati sieviete ir sajūsmināta par sarīkotajām atvadu svinībām, par to, ka var nosvinēt aiziešanu no dzīves kā pati vēlas.

“Tas bija milzīgs gods. Beidzot pēc 15 gadu garumā ilgušajiem koncertiem un festivāliem mani dejotāji guva preses ievērību [..] Es vienmēr uzskatīju, ka tas ir ideāli, ja cilvēks var savu aiziešanu uz citu pasauli organizēt pats”.

Portāls Runā Bildes jau ziņoja par Jani un viņas izvēli. Jane Paberita ir bijusī deju skolotāja un četru bērnu māmiņa. viņa nolēma labprātīgi aiziet no dzīves, jo  sirga ar neārstējamo Šarko slimību (muskuļu slimība – Amiotrofā laterālā skleroze). Šī slimība trīs gadu laikā cilvēku pilnībā paralizē, atstājot pie pilnas apziņas, rezultātā tas beidzas ar nāvi.

Šī sieviete ir pirmais cilvēks Igaunijā, kas saņēma oficiālu atļauju eitanāzijai. Labprātīgu atteikšanos no dzīves viņai palīdzēja noorganizēt mediķi. Eitanāzija ir tad, kad ārsts pacientam iešļircē nāvējošus medikamentus, taču pašnāvība ar mediķu palīdzību ir gadījumā, ja mediķis pacientam priekšā noliek nāvējošu medikamentu devu, kuru viņš izdzer. Jane ir izvēlējusies pašnāvību ar mediķu palīdzību.

Nākošajā lappusē lasi, ko par savu izvēli saka pati igauniete

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment