Jautrā atmosfērā ar banketu, dziesmām un dejām eitanāzijas nāvē pavada neārstējami slimo 47 gadus veco igaunieti Jani

Foto: Vladislav Musakko / VIRUMAA TEATAJA
Foto: Vladislav Musakko / VIRUMAA TEATAJA

Pati Jane Igaunijas televīzijas raidījumam “Pealtnagija” stāstīja, ka viņa nav drosmīga, taču viņas sirds kļūst mierīgāka, kad viņa saprot, ka nenomirs neārstējamās slimības dēļ.

“Vienīgais, kas mani uztur pie dzīvības ir tas, ka man līdz galam nevajadzēs iet ar šo slimību, Ne mūsu sabiedrība, ne medicīna, ne sociālās sistēma nav gatava noņemties ar tādiem slimniekiem kā es. Kad es pati par sevi vairs nespēšu parūpēties, tad būs manas dzīves robeža, cilvēka cienīga. Tas, kas man pašlaik visvairāk žēl ir tas, ka vasarā sāka pazust runas spējas. Atsevišķas skaņas un pati balss kļūst zemāka, monotona, klusa. Brīnumaini pie kā tik cilvēks nepierod! Protams, ir grūti, bet es tieku galā”.

Jane ir pirmā eitanāzijas tūriste no Igaunijas, kura ieradās kādā klīnikā Šveicē, lai veiktu legālu pašnāvību. Legāli veikt eitanāziju var arī Beļģijā un Holandē, bet šajās valstīs to neatbalsta un nepraktizē, tāpēc var teikt, ka Šveice praktiski ir vienīgā valsts pasaulē, kur eiropieši var labprātīgi mediķu uzraudzībā aiziet no dzīves, lai izbēgtu nenovēršamai nāvei no neārstējamas slimības, ziņo portāls jauns.lv.

Lai igaunietei būtu iespēja veikt eitanāziju Šveicē, bija nepieciešams savākt 10 000 eiro pašai procedūrai. Pusi no summas sponsorēja klīnika, jo runa ir par neārstējamu slimību.

Avots: jauns.lv

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment