Uz Igaunijas/ Krievijas robežas iestrēguši ukraiņu bēgļi un situācija kļūst nekontrolējama

Liels skaits ukraiņu bēgļu ir iestrēguši uz Krievijas un Igaunijas robežas. Viņi cenšas bēgt no konflikta savā mītnes zemē, taču Krievijas varas iestādes viņus bloķē.

Tas ir radījis humanitāro krīzi, jo bēgļiem beidzas pārtika un krājumi. Daļai bēgļu rudenīgajos laikapstākļos nācās pavadīt vairākas dienas ārā, jo Krievijas robežsargi neko nerīkoja. Krievijas partijas “Jabloko” Pleskavas nodaļas vadītājs Ļevs Šlosbergs Igaunijas laikrakstam “Postimees” stāsta, ka pēdējā laikā Krievijā notikušo uzbrukumu virkne žurnālistiem ir apzinātas Krievijas amatpersonu un apsardzes darbības sekas.

Igaunijas Policijas un robežsardzes departaments norāda, ka par šo situāciju Krievijā atbildīgie cilvēki, šķiet, vilcinās un nezina, ko darīt.

Sitomas ciema, kas atrodas pie Igaunijas robežas, vecākais Rouls Kodrijs situāciju pierobežā raksturoja kā “necilvēcīgu”.  Viņš stāsta, ka līdz ceturtdienai, 29.septembrim, situācija jau bija kļuvusi par humanitāro katastrofu.

Pagājušajā nedēļā Krievijas robežsargi bija lēnāki nekā parasti. Pie vairākām robežšķērsošanas vietām ir garas rindas, kur šķērsošanu gaida vairāk nekā 500 cilvēku. Pēc brīvprātīgo teiktā, Šumilkinas robežpunktā bija sastādīti aptuveni 1000 cilvēku.

Lasi arī: Naudas koferis būs tavās rokās: trīs zodiaka zīmes, kas oktobrī piepildīs savas kabatas

Šobrīd mēs zinām, ka lielākā daļa cilvēku rindā ir Ukrainas pilsoņi, kuri no Krievijas dodas uz Eiropas Savienību. Daudzi saka, ka pēc tam turpinās ceļu uz Ukrainu. Viņi brīvprātīgajiem skaidro, ka viņi pametuši Ukrainu pavasara un vasaras mēnešos, izmantojot Krievijas izveidotos īpašos “humānos koridorus”.

Šlosbergs stāsta, ka ļaudīm nebija citas iespējas, kā aizbēgt, izņemot koridoru. Rindā gaida daudzas ģimenes, kuru tuvinieki ir miruši. Tas ietver bērnus. Cilvēki bēga, jo viņiem draudēja nāve. Viņi mēģināja nostiprināties Krievijā, atrodot dzīvokli vai māju, kur dzīvot, un darbu, kur strādāt. Lielākā daļa no viņiem dzīvoja pagaidu mājokļos Krievijā.

Mums ir divi iespējamie skaidrojumi šai situācijai.

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment